Gemeente 's-Hertogenbosch

11-12-2008
Jaarverslag Leerplicht 2007-2008
Turbulent maar succesvol jaar

Het college stelt het jaarverslag Leerplicht 2007-2008 vast en informeert de raad hierover. Het is een uitgebreid verslag, omdat de gemeente onderwijs tot speerpunt van beleid uitriep. De acties van Leerplicht moeten leiden tot het verminderen van schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten. Het schooljaar 2007-2008 was een turbulent, maar ook succesvol jaar. De gemeente slaagde erin om het verzuim terug te brengen. Zeker als het gaat om absoluut verzuim is er een sterke daling te zien. Ook het aantal voortijdige schoolverlaters daalde.

Verbeterde samenwerking onderwijs
Succes behalen kun je niet alleen. Daar heb je de partners in het veld voor nodig. Medewerkers van bureau Leerplicht van de gemeente nemen bijvoorbeeld deel aan Zorg Advies Teams op de scholen. De samenwerking met het onderwijs is verder versterkt, scholen zijn bereid te investeren in de schoolloopbaan van hun leerlingen. Een goed voorbeeld hiervan is het convenant Voortijdig Schoolverlaten 2008-2011. Dit convenant is afgesloten met het Ministerie van Onderwijs Cultuur & Wetenschap. In de regio doen alle scholen voor voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs (Sint Lucas in Boxtel en Helicon) mee met het convenant en het Koning Willem 1 College en de Leijgraaf.

Verbeterde samenwerking met ketenpartners
Leerplichtambtenaren werken dagelijks intensief samen met partners als de Raad voor de Kinderbescherming, Bureau Jeugdzorg en Juvans. Het Casusoverleg Risicojongeren en het Advies- en Consultatie Team (ACT) zijn voorbeelden van de structurele samenwerking.

Aandacht voor speciale doelgroepen
Er is ook geïnvesteerd in speciale doelgroepen zoals de Roma-kinderen en de Roemeense straatmuzikantjes. Er gaan meer Roma-kinderen naar school en de aanpak van de Roemeense straatmuzikantjes kreeg landelijk aandacht. Speciaal voor jongeren die geen opleiding volgen, niet werken en geen uitkering ontvangen ging eind 2007 het project T.O.M. (Traject op maat) van start. Afgelopen jaar is gebleken dat dit project resultaten oplevert en jongeren alsnog mogelijkheden geeft op een goed toekomstig arbeidsmarktperspectief.