FNV Horeca maakt kwaliteit leerbedrijven inzichtelijk

11/12/2008 09:30

FNV Horecabond

FNV Horeca maakt kwaliteit leerbedrijven inzichtelijk

FNV Horeca start met het monitoren van de kwaliteit van leerbedrijven in de horeca. Dit doet zij door de 7.600 leerlingen (beroepsbegeleidende leerweg) in de horeca van het huidige schooljaar hun leerbedrijf zeer gedetailleerd te laten beoordelen. De primaire reden van dit project is om leerlingen tijdens hun opleiding hulp te bieden bij het zoeken naar een goed leerbedrijf dat bij hen past, zodat hun kans op een succesvolle carriere groeit. Dit is noodzakelijk omdat tijdens de opleiding veel leerlingen de sector verlaten omdat deze niet aan de verwachtingen beantwoordt. FNV Horeca, die medeverantwoordelijk is voor de erkenning van leerbedrijven, wil de ervaringen van de leerlingen tevens gebruiken bij de beoordeling van bestaande leerbedrijven.

Ben Francooy, voorzitter van FNV Horeca: 'Leerbedrijven zijn essentieel voor de vakopleiding van leerlingen in de horeca en kunnen het succes van de bedrijfstak bevorderen. Goed beoordeelde bedrijven willen wij graag positief voor het voetlicht brengen. Met bedrijven die door de leerlingen, onze ogen en oren in de sector, structureel slecht beoordeeld worden gaan wij het gesprek aan om ervoor te zorgen dat dit bedrijf weer op de rails komt.'

Project 'Beoordeel jouw leerbedrijf'

Horecaleerlingen zijn ook voor leerbedrijven een belangrijke factor. Zij volgen een vakopleiding, maar leveren tevens een belangrijke bijdrage aan het product gastvrijheid. Jonge ambitieuze werknemers zijn hard nodig in de horeca, zeker in een tijd van krapte op de arbeidsmarkt en economische crisis.

Horecascholieren werken tijdens hun opleiding vier dagen per week en gaan één dag naar school. Ze gaan bij minimaal drie leerbedrijven aan de slag.

Alle leerlingen zijn onlangs via hun school opgeroepen om hun leerbedrijf te beoordelen via de website www.leerlingenindehoreca.nl. Op deze website staan alle 8.600 erkende leerbedrijven. De leerlingen wordt gevraagd heel gedetailleerd hun mening te geven over hun tijdelijke arbeidsovereenkomst, inwerkprogramma, begeleiding, rusttijden, compensatie overuren en werkomstandigheden. De resultaten van deze beoordelingen zijn openbaar. Leerbedrijven die beoordeeld zijn worden door FNV Horeca in de gelegenheid gesteld te reageren op hun beoordeling. Een aantal ROC's, de opleidingsinstituten voor horecapersoneel, zal de leerbedrijven-beoordeling onderdeel maken van hun lesprogramma.

Ontwikkelingen horeca

De horeca heeft jaarlijks zo'n 85.000 nieuwe werknemers nodig. Er is echter een chronisch tekort aan vakbekwaam personeel waardoor de sector kampt met een personeels- en kwaliteitsprobleem. De reden voor dit capaciteitsprobleem is dat 30 à 40% van het horecapersoneel tijdens of snel na zijn opleiding de sector uitstroomt vanwege de arbeidsvoorwaarden of verkeerde verwachtingen. Volgens FNV Horeca moeten dus alle zeilen bijgezet om de sector voor het personeel aantrekkelijk te maken. In de horeca werkten anno 2008 ruim 300.000 mensen. In 2012 zullen dit er meer dan 315.000 zijn.

FNV Horeca is met 20.000 leden de grootste vakbond in de horeca. Het project 'beoordeel jouw leermeerster' is een project van de Stichting Voorlichting Leerlingen (SVL) en wordt gefinancierd met subsidies van de Sociale Fondsen. Initiatief, management en uitvoering van dit project liggen bij FNV Horeca.





http://www.leerlingenindehoreca.nl

www.horecabond.nl