Filmpresentatie: Allochtone mannen over eerwraak en huiselijk geweld

11/12/2008 09:30

MOVISIE

Persbericht

Premiere: 'Als ik hem was' docudrama over huiselijk geweld en eerwraak

Vandaag gaan in de Balie in Amsterdam twee nieuwe films van regisseur Saadet Metin van Stichting Ada Aware-ness in premiere. 'Als ik hem was', is een Turkse en Marokkaanse versie van een 'docudrama' over partner-geweld. De film 'Zij is mijn eer' , toont een aangrijpend portret van een (echte) dader van eerwraak. Om 11 uur is een perspresentatie, om 13.30 een publieksvertoning.

"Ik heb haar zo hard geslagen. Toen ik weer bij mijn zinnen was, lag ze daar op de grond."

"Ze had alle vrijheid van mij, maar toen begon de roddel in de familie."

"Als ze boos was, weigerde ze mijn brieven te vertalen. Mijn vrouw spreekt vloeiend Nederlands. Hoe kon ik een ander om hulp vragen."

Dit zijn uitspraken van Turkse en Marokkaanse mannen die hun vrouw hebben mishandeld. In 'Als ik hem was' vertellen zij hun verhaal. Over de eerste klap. Over hoe ze door het lint gingen en geen grip meer hadden op hun handelen. Over de uitlatingen van hun partner waardoor zij zich geïntimideerd voelden. Het is voor het eerst dat het perspectief van mannen en hun rol bij huiselijk geweld voor het voetlicht komt.

'Als ik hem was' is gemaakt om ingezet te worden bij het bespreekbaar maken van huiselijk geweld in Turkse en Marokkaanse gemeenschappen door voorlichters. Hulpverleners krijgen met deze film een beter inzicht in de belevingswereld van hun cliënten, en kunnen de DVD gebruiken bij hun behandelingen. Bij de DVD hoort een handleiding en een boek met methodische handreikingen. Er is een Turkse (20 min) en een Marokkaanse (28 min) versie.

'Zij is mijn eer' is een gefilmd portret van Musa, een (echte) dader van huiselijk geweld, en is gemaakt als aanvullend filmmateriaal in het kader van het project 'Als ik hem was'. De geeft inzicht in motieven en achtergronden bij huiselijk en eergerelateerd geweld in traditionele culturen. De film duurt 22 minuten en is in het Turks met Nederlandse ondertiteling.

Beide films zijn gemaakt door Saadet Metin, regisseur van o.a. 'Als ik haar was', een eerdere productie van St. Ada Awareness.

Wanneer?

Perspresentatie: Donderdag 11 december 2008, van 11.00 uur tot 13.00 uur.

Publiekspresentatie: Donderdag 11 december van 13.30 tot 17.00 uur.

Waar?

De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl