Universiteit Nyenrode

Persbericht

De Nieuwe Professional werkt voor zichzelf.

Vitae, het netwerk van de Nieuwe Professional, heeft in samenwerking met het Powerhouse Competing for Talent van de Nyenrode Business Universiteit een onderzoek gedaan naar de werknemer van nu: de Nieuwe Professional.

Onderzocht is in hoeverre de karakteristieke eigenschappen van de Nieuwe Professional - Gelijkwaardigheid, Eigen verantwoordelijkheid, Spiritualiteit en Vakmanschap - daadwerkelijk kenmerkend voor hem zijn. Uit het onderzoek blijkt dat dit inderdaad het geval is. Het geldt voor alle Nieuwe Professionals, ongeacht leeftijd en soort dienstverband. De Nieuwe Professional wil eigen verantwoordelijkheid in zijn werk, zoekt diepgang en zingeving in zijn werk en heeft behoefte aan transparantie en openheid. Hij reflecteert op zijn eigen rol en op die van de leidinggevende én hij wil betekenisgevend leren van werksituaties. De Nieuwe Professional wil er toe doen. Van zijn leidinggevende verwacht de Nieuwe Professional dat hij ruimte krijgt in zijn werk en dat hij deze naar eigen inzicht en draagkracht kan invullen. De Nieuwe Professional werkt bij voorkeur vanuit de eigen drijfveren aan zelfbepaalde doelen.

Uit het onderzoekt blijkt ook dat het lijkt dat de Nieuwe Professional wel de lusten maar niet de lasten wil hebben van zijn rol. Onderzoeker Lidewey van der Sluis: "De arbeidsrelatie wordt door hem niet langer gezien als een ruilrelatie van arbeid en kapitaal. De Nieuwe Professional lijkt een werkrelatie vooral te beschouwen als een constructie met een toename van de eigen waarde en inzetbaarheid op de arbeidsmarkt als leidend oogmerk. In ruil voor tijd wordt er gewerkt aan de eigen ontwikkeling". De klassieke economische gedachte dat de organisatie ook baat heeft bij de arbeidsrelatie en dat die baten een afspiegeling zouden moeten zijn van het salaris en andere beloningen die de nieuwe professional ontvangt, lijkt geen redenering meer te zijn van deze tijd. De Nieuwe Professional wil middels een arbeidsrelatie zijn talenten kunnen ontwikkelen en daardoor zijn kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Hij verwacht dat zijn werkgever hem daarin haast onvoorwaardelijk faciliteert.

Deze houding van de Nieuwe Professional heeft consequenties voor de werkgever. De werkgever keert de Nieuwe Professional namelijk salaris en andere vergoedingen uit om vanuit die ruil een bijdrage aan het organisatieproces te leveren en om van toegevoegde waarde te zijn voor de organisatiedoelstellingen.

Werkgevers kunnen profiteren van de focus en houding van de Nieuwe Professional als zij deze verschuiving naar het individuele belang in arbeidsrelaties herkennen en erkennen. Organisaties die zich bezinnen op de wederkerigheid van arbeidsrelaties en de belangen van beide partijen daarbij in acht nemen, zullen hun arbeidsmarktcommunicatie en interne organisatiebeleid daarop kunnen aanpassen. Hierdoor zullen er beter gebalanceerde en duurzamere arbeidscontracten ontstaan met een hogere productiviteit, lager ziekteverzuim, minder verloop, en meer arbeidsvreugde tot gevolg.

Noot voor de redactie,