Gemeente Hellevoetsluis


Samen werken aan een betere buurt

Buurtpreventie en buurtbemiddeling in Hellevoetsluis In januari 2009 wordt in Hellevoetsluis gestart met de pilotprojecten buurtpreventie en buurtbemiddeling in de wijken De Kooistee en De Struyten. De pilots, die samen met SWS Welzijn uit Schiedam worden opgepakt duren twee jaar en bij succes is verlenging mogelijk.

Voor iedere bewoner is de leefbaarheid een van de belangrijkste zaken voor woongenot. Onveilige zaken als vandalisme, inbraak en geweld kunnen de leefomgeving ernstig aantasten. Ook een slechte relatie met de buren, waardoor onbegrip en overlast een kans krijgen, maken de leefbaarheid van de wijk onder niveau. Gelukkig zijn er manieren om dit terug te dringen door het inzetten van bewoners zelf. Daarom gaan in Hellevoetsluis de pilotprojecten buurtpreventie en buurtbemiddeling van start. Twee initiatieven waarbij een grote rol voor bewoners is weggelegd.

Buurtpreventie
Buurtpreventie in Hellevoetsluis is ontstaan naar aanleiding van de Nota vandalismebeleid van november 2007. Eigenlijk is buurtpreventie niets meer dan een vorm van informele sociale controle door en voor bewoners. In de wijk worden vrijwilligers gezocht die letten op onveilige en niet normale gebeurtenissen in de buurt. Wanneer zich ernstige zaken voordoen, zoals inbraak, vandalisme en geweld doet buurtpreventie een stapje terug en treedt de politie op. Samenwerking tussen bewoners en politie is dan ook een belangrijke pijler van buurtpreventie. Door bewoners medeverantwoordelijk te maken voor hun wijk, wordt de sociale samenhang versterkt en de buurt daarmee veiliger.

Buurtbemiddeling
Te harde muziek, een ander leefritme, overlast van kinderen of jongeren, het zijn allemaal zaken die ervoor kunnen zorgen dat buren op gespannen voet met elkaar leven. Zeker als buren dicht op elkaar wonen, kan een ruzie dan hoog oplopen. Als ze daar samen niet meer uitkomen, kan buurtbemiddeling worden ingeschakeld. Getrainde vrijwilligers die neutraal staan in het conflict nemen deel aan een gesprek en zoeken met de betrokkenen naar oplossingen. Doordat er geen oordeel gegeven wordt en er naar beide partijen wordt geluisterd, blijkt de oplossing vaak dichterbij te liggen dan gedacht en kunnen buren weer door `een portiek'.

Succesvolle voorbeelden
Buurtpreventie en buurtbemiddeling zijn succesvol gebleken in het leefbaar maken van Nederlandse wijken. Met landelijk meer dan 70 projecten en 1.200 vrijwilligers blijkt de formule te werken. Ook in buurgemeente Spijkenisse is onlangs een project van start gegaan.

Start januari 2009
In januari gaat de projectleider voor beide projecten aan de slag. SWS Welzijn heeft veel ervaring met sociale projecten en samen met de partners in het wijkbeheer, bewoners, politie, gemeente Hellevoetsluis en woningcorporatie Maasdelta zal ze Hellevoetsluis leefbaarder dan ooit maken!

Voor vragen kunt u terecht bij Yvonne Lammerts van Bueren, manager wijkwerk van SWS Welzijn, telefoon 010 - 409 09 09 of e-mail ylammertsvbueren@swswelzijn.nl.

12/11/2008