Ruim 50 gemeenten bedanken vrijwilligers voor inzet tegen zwerfafval

11/12/2008 10:26

Stichting Nederland Schoon

Tweede donderdag december in teken van vrijwilligers tegen zwerfafval

Den Haag, 11 december 2008 - Vandaag werden in ruim 50 gemeenten in Nederland burgers in het zonnetje gezet. Het betrof hier burgers die zich regelmatig vrijwillig inzetten om hun leefomgeving zwerfafvalvrij te maken. Zij ontvingen van hun gemeentebestuur het ZwerfAfvalPakkers-speldje (afgekort ZAP-speldje) en een bijbehorende oorkonde. Deze alternatieve "Speldjesregen" is een initiatief van de partners uit het Impulsprogramma Zwerfafval.

De uitreiking van de speldjes heeft het karakter van de jaarlijkse Lintjesregen. Gemeentebesturen door het hele land hebben binnen hun gemeente geschikte kandidaten geselecteerd die het verdienden op deze manier in het zonnetje te worden gezet. Deze mensen zijn uitgenodigd om op deze tweede donderdag van december naar het stadhuis te komen. Hier werden ze in veel gevallen door de burgemeester ontvangen en bedankt voor hun inzet voor de maatschappij en specifiek de eigen gemeente. Naast het ZAP-speldje kregen alle genomineerden een oorkonde uitgereikt.

De ZAP-actie is bedoeld om mensen die zich vrijwillig inzetten voor het terugdringen van zwerfafval te bedanken voor hun goede inzet."Schoon trekt schoon aan", zo is hierbij de redenatie. Gemeenten nemen zelf de verantwoordelijkheid om de straten schoon te houden. Niet alleen door op te ruimen, maar vooral door de inwoners op hun verantwoordelijkheden te wijzen.

Het Impulsprogramma Zwerfafval 2007-2009

De Zap-actie wordt door Stichting Nederland Schoon georganiseerd in het kader van het Impulsprogramma Zwerfafval 2007-2009, een gezamenlijk initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het bedrijfsleven verenigd in VNO-NCW en het Ministerie van VROM en de uitvoeringsorganisaties SenterNovem en de Stichting Nederland Schoon. De samenwerking heeft als doel een zichtbaar en meetbaar schoner Nederland.





http://www.samenwerkenaaneenschonernederland.nl