ProRail

Persbericht

10-12-2008

Spectaculaire daling vandalisme op het spoor

Hekken, cameraâs en toezicht succesfactoren beleid ProRail

Het vandalisme op het spoor is sinds 2003 afgenomen met 75 procent. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat dat vandaag is besproken in de Tweede Kamer. Minister Eurlings liet zich positief uit over de bestrijding van het vandalisme door spoorbeheerder ProRail.

In 2003 registreerde ProRail nog 3000 meldingen van spoorwegvandalisme. In 2007 is dat afgenomen tot ongeveer 700. Voor dit jaar verwacht ProRail opnieuw een daling van ruim 30% door de bredere inzet van Buitengewone Opsporingsambtenaren (BOAâs). BOAâs surveilleren in heel Nederland dagelijks langs het spoor. Zowel de hogere pakkans van daders als de inzet van cameraâs werkt afschrikwekkend.Â

Het RTL 4 programma Spoor van Leven besteedt komende zondag aandacht aan een vernieling in de buurt van Tilburg. Camerabeelden die van deze vernieling werden gemaakt zorgden er voor dat de daders konden worden gepakt.

Jaarlijks kost het herstellen van de schade aangericht door vandalen tussen de 3,5 en 10 miljoen euro. Daar waar mogelijk verhaalt ProRail geleden schade op de daders. Andere maatregelen ter bestrijding van het vandalisme zijn het geven van voorlichting en het plaatsen van hekwerk. Ook de reiziger heeft baat bij de aanpak van vandalisme. Vandalisme leidt immers bijna altijd tot vertragingen of uitval van treinen.