Gemeente Lopik

Lopik scoort 100% voor milieuhandhaving

Elke gemeente is verplicht goed voor het milieu te zorgen. Hiervoor moet de organisatie voor het verlenen van vergunningen en het handhaven van milieuregels op orde zijn en voldoen aan alle kwaliteitscriteria die staan in het Besluit Kwaliteitseisen handhaving milieubeheer. De provincie Utrecht heeft in 2007 alle gemeenten laten onderzoeken via een audit. Op dat moment voldeed de gemeente Lopik nog niet aan alle criteria. Na de audit in november 2007 heeft de gemeente Lopik de nodige verbeteringen doorgevoerd. Dankzij deze verbeteringen voldoet de gemeente nu voor 100% aan de kwaliteitscriteria.

De provincie Utrecht heeft op 17 november 2008 een herstelaudit uitgevoerd, als vervolg op de audit van 19 november 2007. In de herstelaudit is getoetst of de gemeente Lopik aan alle criteria voldoet op het gebied van de organisatie van milieuhandhaving. Ook is getoetst of de beleidscyclus voor de milieuhandhaving sluitend is en werkt.

Elke gemeente is verplicht maatregelen te treffen om de risico's voor het milieu zo veel mogelijk te beperken. Inwoners en bedrijven die het milieu belasten, moeten vooraf vergunning aanvragen bij de gemeente. De gemeente toetst periodiek of zij volgens de verleende vergunning handelen en treedt handhavend op als de regels worden overtreden.

Bij de audit in 2007 voldeed de gemeente Lopik nog niet op alle punten. Dankzij de verbeteringen die in 2008 zijn doorgevoerd, voldoet de gemeente Lopik voor 100% aan de kwaliteitscriteria. In 2011 wordt opnieuw een audit uitgevoerd.