Politie Limburg-Noord

Oneigenlijk gebruik van de vluchtstrook beboet


Datum: 11-12-2008
Tijd bericht: 10:15
Plaats: Roermond
Twintig automobilisten zijn donderdagmorgen op kenteken bekeurd omdat zij over de vluchtstrook van de A73 reden.

Donderdagmorgen omstreeks 08.00 uur ontstond een file op de A73 in noordelijke richting voor de Roertunnel. Tientallen automobilisten konden of wilden niet wachten totdat zij de afrit Roermond - Herten bereikten. Zij besloten al ruim tevoren via de vluchtstrook de file rechts voorbij te rijden om zo de afrit te kunnen nemen. Een politieman in burger zag dat deze automobilisten over een lengte van ongeveer 1,5 km zonder noodzaak de vluchtstrook gebruikten en noteerde de kentekens. Alle bestuurders zullen een acceptgiro van ¤ 240,= thuisgestuurd krijgen.

De politie let streng op het misbruik maken van de vluchtstroken. Die zijn uitsluitend bedoeld voor hulpverleningsvoertuigen. Zodra weggebruikers de vluchtstroken gaan gebruiken om een file te omzeilen, is de hulpverleningsweg geblokkeerd. Zo wordt de mogelijke oorzaak van een file, nl. een ongeval evt. met slachtoffers, onbereikbaar voor de ambulance en dat betekent misschien wel extra letsel of schade voor de gezondheid van de slachtoffers. Ook bergingsvoertuigen kunnen zodoende worden tegengehouden, waardoor de stremming onnodig langer duurt.

Het Nederlandse boetesysteem is zo opgesteld dat naarmate de overtreding ernstiger is, de boete hoger uitvalt. De boete voor het buiten noodzaak rijden over de vluchtstrook is één van de hoogste boetes die opgelegd worden. Dat betekent dan ook dat de wetgever dit als een ernstige zaak beschouwt.