Gemeente Hoorn


Gouden legpenning voor vertrekkende gemeentesecretaris Jos Bakker

11 december 2008 - Op woensdag 10 december 2008 heeft gemeentesecretaris/algemeen directeur Jos Bakker afscheid genomen van de gemeente Hoorn. Per 1 januari 2009 gaat hij met vervroegd pensioen. Uit handen van burgemeester Van Veldhuizen mocht hij de gouden gemeentelijke legpenning ontvangen.

In 1965 begon Jos Bakker zijn ambtelijke loopbaan in de voormalige gemeente Blokker. Na omzwervingen via Heerhugowaard , Gooi en Vechtstreek en Beverwijk werd hij op 14 mei 1991 door de gemeenteraad van Hoorn als gemeentesecretaris benoemd. Een jongensdroom gaat in vervulling, zei hij toen. Zeventien jaar was hij de verbinding tussen het bestuur, de organisatie en de inwoners van Hoorn. Per 1 januari 2009 zet hij een punt achter zijn 43-jarige overheidscarrière en gaat hij met vervroegd pensioen. Ik vind het een prachtige combinatie dat ik in mijn geboortestad, de stad die ik liefheb, het algemeen belang heb mogen dienen. Zeventien jaar lang heb ik Hoorn mogen proeven, aldus Jos.

Jos heeft geprobeerd zijn eigen stempel op de organisatie te drukken en dat is hem zeker gelukt, zo stelt het college van burgemeester en wethouders. In de afgelopen zeventien jaar is de organisatie aanzienlijk veranderd. Ook in de stad is er veel veranderd. De afronding van de wijk Kersenboogerd en start van Bangert en Oosterpolder, de komst van het Westfries Archief, nieuwbouw van de schouwburg en de renovatie van de binnenstad zijn slechts een greep uit de afgelopen jaren. Los van alle fysieke vernieuwingen, heeft Jos bijgedragen aan een verbetering van het contact tussen het stadhuis en de inwoners van Hoorn. Het reguliere overleg met de wijken is hier een concreet voorbeeld van. Zijn hart ligt bij het openbaar bestuur. Hij noemt het zelf een roeping. Dankzij zijn passie voor het vak en het feit dat hij West-Fries is in hart en nieren, heeft hij zoveel te weeg gebracht in Hoorn.

Ook naast zijn functie als gemeentesecretaris zat hij niet stil. Zo was hij bijvoorbeeld vijftien jaar lang voorzitter van de Archiefcommissie. Daarnaast was hij voorzitter van de Kring van Gemeentesecretarissen West-Friesland en de afgelopen jaren lid van het algemeen bestuur van de Vereniging van Gemeentesecretarissen. Ook op persoonlijke titel heeft hij diverse bestuursfuncties bekleed.

Op woensdag 10 december ontving Jos Bakker de gouden legpenning met de inscriptie: Het zijn niet de slechtste vruchten waaraan Toen Jos nog in Blokker werkte, vertelde hij zijn toenmalige burgemeester dat hij niet begreep waarom over ambtenaren vaak niet positief wordt gedacht en gesproken. Wijlen burgemeester W.B.J. Lemmens sprak toen: Beste Jos, het zijn niet de slechtste vruchten waaraan de wespen knagen.