Gemeente Rotterdam

Vanmorgen is de klimboom, die de 10- jarige Hildegard heeft gekregen van Jantje Beton, de Bomenstichting, Ebben Boomkwekers en Pius Floris Boomverzorging, in Rotterdam geplant door Gemeentewerken. Met een laatste handeling aan het stuur van een hijskraan heeft Hildegard de boom zelf in de grond gezet.

Rotterdamse kinderen een klimboom rijker

Door een samenwerking tussen Jantje Beton, de Bomenstichting, Ebben Boomkwekers, Pius Floris Boomverzorging en de gemeente Rotterdam is de grote wens gerealiseerd van Hildegard en de kinderen in de Rotterdamse wijk Delfshaven. Zij wilden al lange tijd kunnen spelen in een echte boom. Deze wens leek niet makkelijk te realiseren, maar door samenwerking van de verschillende partijen is het toch gelukt.

Speelnatuur vergroten

De boom die vandaag in de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven is geplant, is een beuk (Fagus sylvatica) met een stamomvang van 80-100 cm. Hij is ongeveer 35 jaar oud en werd speciaal uitgezocht in de kwekerij om als klimboom verder te mogen groeien in Rotterdam. Doordat de boom altijd solitair gekweekt is, heeft hij veel ruimte gehad en daarmee zijn natuurlijk laag vertakte vorm gekregen. Veel kinderen willen graag spelen in een natuurlijke omgeving en kunnen klimmen in bomen, maar zulke gelegenheden zijn schaars, zeker in de stad. Door eisen vanuit de overheden, ingegeven door efficiency en vrees voor aansprakelijkheid, worden vrijwel alleen nog bomen gekweekt met takken die groeien vanaf minimaal 2,5 meterhoogte. Veilig voor verkeer en passanten en handig voor de grasmaaimachine, maar minder geschikt als speelobject. Rotterdam zet de stap deze routine te doorbreken. In het Rotterdams Groenjaar 2008 is begonnen het areaal speelnatuur in de stad te vergroten en is een bomenbeleid gemaakt.

Jantje Beton en de Bomenstichting pleiten voor meer klimbomen voor kinderen. Naast speeltuinen en speeltoestellen zijn natuurlijke elementen onmisbaar voor een prikkelende en uitdagende speelomgeving. Daarom steunen Jantje Beton en de Bomenstichting dit initiatief in samenwerking met Ebben Boomkwekers en Pius Floris Boomverzorgers. HIldegard en haar buurtgenootjes, en nog vele generaties kinderen na hen (de boom kan meer dan 100 jaar worden) , kunnen voortaan de boom in.

De klimboom op het

Bron: Gemeentewerken, 11-12-2008