Algemene Vereniging Van Beroepsjournalisten in België


Persfotografen Corelio bundelen krachten

Op een meeting woensdagavond in Drongen hebben freelance fotojournalisten verbonden aan de Corelio-kranten een actieplan opgesteld tegen hun brutale afdanking.

De persfotografen vragen om te beginnen een spoedonderhoud met de directie van Corelio over hun afdanking. Het Nieuwsblad wil vanaf januari voor de regionale berichtgeving redacteuren op pad sturen met een digitaal fototoestel. 35 fotojournalisten verliezen daardoor hun werk. De persfotografen willen dat de krant de maatregel opschort tot na het debat over de crisis in de pers dat de Vlaamse minister-president Kris Peeters (CD&V) voor begin januari heeft gepland.

Bovendien wil Corelio de prijs voor een foto vanaf Nieuwjaar verlagen tot nog 16 euro. Voor alle fotojournalisten is dat een wurgtarief. Ze eisen dan ook een aanvaardbaar raamcontract voor iedereen, met eerlijke tarieven.

Intussen zijn de fotojournalisten begonnen de gemeentelijke besturen aan te schrijven over de misprijzende behandeling van de regionale berichtgeving door de Corelio-top. In een brief aan het Leuvense stadsbestuur bijvoorbeeld heet het zo:

"Geachte Heer Burgemeester,
Geachte Schepen,
Sta me toe u even te informeren over de recente golf van ontslagen in de geschreven media en de impact die dat op de berichtgeving over uw stad zal hebben.
Verleden week liet Corelio, uitgever van Het Nieuwsblad en De Standaard via een eenvoudige mail aan 35 freelancefotografen weten dat ze met ingang van 1 januari 2009 overbodig worden. Schrijvende journalisten, al dan niet in vaste dienst, worden vanaf dan gedwongen hun eigen fotos te maken.
Als zelfstandig persfotograaf staat mijn job en inkomen op de helling. Wat u allicht meer aanbelangt is het feit dat door deze ingreep de verslaggeving over uw stad duidelijk aan kwaliteit zal inboeten. Buiten het feit dat een (gedwongen!) amateur-fotograaf nooit dezelfde kwaliteit aan beeldmateriaal zal leveren omtrent alle aspecten van het leven in uw stad zal ook de schriftelijke verslaggeving er onvermijdelijk op achteruitgaan omwille van de bijkomende arbeids- en tijdsdruk op de schouders van de schrijvende journalist. Corelio laat wat ons betreft met deze ingreep zijn duidelijke minachting voor de regio-verslaggeving blijken. Nochtans is net een correcte en kwaliteitsvolle regioverslaggeving essentieel in de verhouding tussen burger en bestuur.
Gisteren kreeg ik samen met een delegatie van vakbonden en van de VVJ (Vereniging Vlaamse Journalisten) de kans om onze situatie te schetsen aan minister president Peeters.
In bijlage vindt u daaromtrent een brief. Kris Peeters uitte duidelijk zijn bezorgdheid om het behoud van de kwaliteit van de Vlaamse Pers in het licht van de herstructureringen. Een gelijkaardige uiting van bezorgdheid omtrent die kwaliteit vanwege een belangrijk stadsbestuur zou onze strijd om het behoud van die kwaliteit een duwtje in de rug geven.
Hoogachtend,
Johan Van Cutsem"