Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
11 december 2008

Voormalig Schipholdirecteur wil Euregio versterken

Gerlach Cerfontaine hoogleraar Regional Innovation Policy

Het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht heeft de scheidend Schipholdirecteur Gerlach Cerfontaine benoemd tot hoogleraar Regional Innovation Policy. Cerfontaine heeft een lange staat van dienst in de gezondheidszorg, als directeur van de nationale luchthaven en hoogleraar Verantwoord Ondernemen aan de Universiteit Utrecht. De benoeming is voor 0,2 fte en voor de duur van 5 jaar. De nieuwe hoogleraar start in januari 2009 zijn werkzaamheden.

De nieuwe leerstoel valt formeel onder de Faculty of Humanities and Sciences, maar wordt fysiek ondergebracht in het onderzoeksinstituut UNU-MERIT. Dit instituut heeft meer dan twintig jaar ervaring in onderzoek naar regionale innovatie. De nieuwe leerstoel zorgt voor verdere versterking van onderzoek naar lokaal innovatiebeleid binnen de Euregio en in vergelijkbare regio's wereldwijd. De nieuwe hoogleraar wordt betrokken bij diverse onderzoeksactiviteiten binnen UNU-MERIT's portfolio, zoals een groot Strategisch Innovatieproject voor de Provincie Limburg, verschillende grensoverschrijdende projecten en initiatieven naar aanleiding van het rapport Hermans over de toekomst van Limburg, en activiteiten op Europese en wereldwijde schaal. Zijn kennis, ervaring en uitgebreide (inter)nationale netwerk in zowel het bedrijfsleven als bij beleidsmakers, maken Gerlach Cerfontaine tot een uitstekende kandidaat voor de nieuwe leerstoel. Hij kan een impuls geven aan de beleidsdebatten in zowel Limburg als in een breder internationaal perspectief.

Vanuit de nieuwe leerstoel zal de heer Cerfontaine, naast onderzoek, diverse Masterclasses verzorgen op het gebied van regionaal innovatiebeleid. Ook zal hij gastcolleges verzorgen voor relevante masteropleidingen binnen de UM.

Gerlach Cerfontaine (1946) was de afgelopen tien jaar President-directeur van de Schiphol Group. Van huis uit is Cerfontaine arts. Hij studeerde medicijnen en psychotherapie in Utrecht en werkte onder andere als huisarts en assistent-chirurg. In 1982 werd hij directeur van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Daarna was hij achtereenvolgens directeur patiëntenzorg, voorzitter van de directie en voorzitter van de Raad van Bestuur van het Academisch Ziekenhuis Utrecht/ Universitair Medisch Centrum Utrecht. In 1998 maakte hij de overstap naar de Schiphol Group. Sinds november 2003 is hij tevens hoogleraar Verantwoord bestuur van ondernemingen/ Corporate Governance aan de Universiteit van Utrecht.