VVD


11-12-2008

VVD wil openstelling natuurgebieden

De VVD vindt het onbegrijpelijk dat veel natuurgebieden in Nederland niet vrij toegankelijk zijn.

VVD-woordvoerster Janneke Snijder toonde tijdens de behandeling van de LNV-begroting een bordje met de tekst: 'Natura 2000: kwetsbaar gebied, verboden toegang.'

"De VVD staat voor het beschermen en versterken van onze natuurwaarden. Niet alleen de natuur heeft hier baat bij, maar ook de mens die in deze tijd meer en meer op zoek is naar de rust, de ruimte en het genot van de natuur. Het openstellen van natuurgebieden is voor de VVD dan ook van zeer groot belang. Dit soort bordjes helpt daar niet bij", aldus Snijder.

De Europese Natura 2000-regelgeving levert een onwerkbare situatie voor Nederland op. Snijder: "Natuurbeschermingswetgeving kende Nederland ook al voor Natura 2000, maar dan zonder een `bij twijfel nee-principe'". De Natura 2000-regelgeving verlangt dat negatieve effecten van bijvoorbeeld landbouw, infrastructuur en recreatie op natuurgebieden met zekerheid zijn uit te sluiten. Door de wetenschappelijke onzekerheid die met de huidige stand der kennis niet is weg te nemen lopen deze sectoren meer en meer op tegen het `nee' dat Natura 2000 inhoudt. De VVD wil dan ook dat er in Europees verband wordt gezocht naar een oplossing voor de problemen rond wetenschappelijke onzekerheid van schadelijke effecten.

10 december 2008

Janneke Snijder-Hazelhoff: j.snijder@tweedekamer.nl

Natura 2000