Gemeente Smallingerland


* | 2008

* | December

* | A7 Woonregio vermindert tempo woningbouw

A7 Woonregio vermindert tempo woningbouw

Aanbod aan GS: minder woningen tot 2016

De 6 gemeenten in de A7 woonregio (Smallingerland, Opsterland, Heerenveen, Skarsterlân, Sneek en Wymbritseradiel) hebben met elkaar afspraken gemaakt over het verlagen van het tempo van de woningbouw in deze gemeenten. Daarmee zit de A7 woonregio op één lijn met het standpunt van de provincie dat er in deze regio te veel woningen geprogrammeerd staan tot 2016. De meest recente prognose voor de A7 woonregio geeft aan dat er tot 2016 behoefte is aan 6156 woningen. Er waren ruim 10.500 woningen in de planningen van de gemeenten opgenomen. De gemeenten hebben te maken met afnemende groei. Er is geen sprake van krimp.

De gemeenten onderkennen dat een te groot aanbod zal leiden tot risico's: de woningmarkt zal verruimen en in de bestaande woningvoorraad leiden tot prijsdalingen en leegstand in de minst gewilde segmenten. In de tegenwoordige nieuwbouw wordt veel gebouwd voor het midden en het hogere segment. Zo ontstaat een ongezonde concurrentie die ook weer de verkoopcijfers negatief beïnvloedt. En dat leidt weer tot uitstel en vertraging in de bouw van nieuwe woningen.

De afspraken tussen de gemeenten vertalen zich in een aanbod aan het college van GS over het tempo van de woningbouw tot 2016. Bij dit aanbod aan GS horen een aantal randvoorwaarden:


- De gemeenten stellen voor aan te sluiten bij de bundelings- en concentratiedoelstelling uit het Streekplan 'Om de kwaliteit fan de Romte' om zo een nieuwe logische verdeling te maken over de 6 gemeenten. Dat betekent concreet dat de gemeenten de volgende planologische ruimte vragen voor de periode tot 2016:

Tabel woningbouwaantallen A7 Woonregio

(in de laatste kolom zijn de getallen uit de nu bekende plannen bij de gemeenten opgeteld)


- Iedere gemeente heeft in meer of mindere mate te maken met vertragingen of zelfs met uitval als gevolg van procedures en ook vanwege de huidige omstandigheden op de markt. Om voldoende flexibel te kunnen blijven handelen, juist ook in tijden van krapte, stellen de gemeenten aan GS voor om plannen op de plank te houden om vertraging of uitval op te vangen. De gemeenten vragen met een extra plancapaciteit van 30% te kunnen werken bovenop de cijfers van het aanbod aan GS. Zo is de kans op 100% realisatie van de nieuwe afspraken groter. Het is dus niet zo dat deze extra capaciteit voor 2016 ook echt ingezet moet worden.

- In het aanbod aan GS gaat het niet alleen over het tempo waarin aantallen woningen gebouwd worden. De gemeenten vragen ook in deze nieuwe situatie blijvende aandacht voor de kwaliteit van woningbouw met daarin extra aandacht voor specifieke doelgroepen, duurzaamheid en de grotere focus op inbreiding in de (stedelijke) kernen van de A7 Woonregio.

De nieuwe afspraken betekenen niet dat er op langere termijn veel minder woningen gebouwd gaan worden dan oorspronkelijk was gepland in de regio. Het gaat alleen minder snel. Een deel van de bestaande plannen (in veel gevallen plannen die nog niet 'hard' en/of in procedure zijn) worden doorgeschoven naar ná 2016. Waar dat kan, zullen gemeenten eerst in de eigen plannen gaan schuiven.

Een deel van de nu bestaande plannen en eventuele nieuwe initiatieven kunnen terecht komen in de categorie 30% extra plancapaciteit. Deze aanpak betekent voor de gemeenten dat zij sterker moeten sturen op de prioriteiten die wordt toegekend aan woningbouwplannen en de planologische medewerking die er aan wordt verleend.

Voor alle helderheid: het doorschuiven van plannen tot ná 2016 plus het beschikbaar houden van 30% extra plancapaciteit betekent uiteindelijk dat de oorspronkelijke geplande aantallen worden gerealiseerd, zij het op een langere termijn.

De A7 Woonregio heeft het aanbod vandaag naar de provincie gestuurd en zal het college van GS uitnodigen voor een nadere toelichting. De nieuwe afspraken tussen de gemeenten betekenen wel dat ook de gemeenteraden moeten instemmen met een veranderend kader van de gemeentelijke Woonplannen. Een eventueel akkoord tussen de colleges van de A7 Woonregio en het college van GS is dus nog behoudens goedkeuring van de betrokken gemeenteraden.