Vereniging Milieudefensie

Ontwikkelingslanden laten Nederland ver achter zich op klimaatmeetlat

Voortgang onderhandelingen op klimaattop in Poznan dramatisch traag

Poznan, 10 december 2008 - Opkomende economieën als India, Brazilië en Mexico scoren op de internationale klimaatmeetlat veel beter dan Nederland. Dat blijkt uit de vierde editie van de Climate Change Performance Index, waarin onderzoekinstituut Germanwatch en het Climate Action Network Europe de klimaatprestaties van 57 landen vergelijken. De cijfers zijn vandaag gepresenteerd op de internationale klimaattop van de VN in het Poolse Poznan. Opvallend is ook dat het klimaatbeleid van China goed wordt beoordeeld, dankzij haar constructieve voorstellen in de internationale klimaatonderhandelingen.

"De positieve beoordeling van ontwikkelingslanden zien wij hier ook terug op de klimaattop," zegt Willem Verhaak, campagneleider Klimaat van Milieudefensie die in Poznan de onderhandelingen op Klimaattop volgt. "Daar waar Europa in Poznan het voortouw had moeten nemen, zijn het juist de ontwikkelingslanden, verenigd in de G77+ China, die hier met constructieve voorstellen komen. Tot onze frustratie zwijgt de Europese Unie in Poznan in alle talen en lijkt het Europese klimaatpakket in de onderhandelingen tussen het Europese parlement en de Europese Raad in Brussel steeds verder te worden uitgehold."

Volgens Milieudefensie staat de geloofwaardigheid van de EU als trekker van de internationale onderhandelingen op het spel. De milieuorganisatie roept minister president Balkenende en de andere Europese regeringsleiders daarom op om morgen en overmorgen op de Europese top in Brussel alsnog een krachtig Europees klimaatpakket vast te stellen. Daarin moeten de leiders de standpunten van het Europarlement aanhouden, met een beperkte afkoopmogelijkheid van emissiedoelstellingen buiten Europa en forse sancties voor landen die hun doelstellingen niet halen.

Milieudefensie roept ook minister Cramer van Milieu, die vanaf vandaag deelneemt aan de onderhandelingen in Poznan, op om het Nederlandse beleid fors aan te scherpen. Willem Verhaak: "Nederland staat op een eenzame 33e plaats in de vandaag gepresenteerde klimaatranglijst, ver achter de meeste andere Noord-Europese landen".