Provincie Groningen

Boeken voor meerdaagse wandelroutes in Groningen 11 december 2008

Bosker Tekstwerk ontvangt van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen een bijdrage van EUR 9000,-- voor het project 'Groningen voor lanterfanters'. De auteur Fokko Bosker gaat twee boeken produceren waarin een nieuw provinciedekkend netwerk van meerdaagse wandelroutes wordt beschreven. Vorig jaar heeft de auteur 'Friesland voor lanterfanters' op de markt gebracht.

De boeken zijn bedoeld voor wandelaars en lezers die rustig wandelend van de omgeving genieten en interesse hebben voor cultuurhistorische en landschappelijke details. Daarnaast is er aandacht voor sociale geografie, natuurbeleving en meer actuele thema's als de leefbaarheid van het platteland, de verhouding tussen stad en dorp, slowtoerisme, wonen aan het water en klimaatbestendig wonen.

In elk boek staan 12 tot 15 wandelingen van elk 15 kilometer. De aaneengesloten route is ook loopbaar in afzonderlijke dagtochten. Het formaat van de boeken is geschikt om mee te nemen tijdens het wandelen van de routes, maar is ook voor niet-wandelaars aantrekkelijk als informatief leesboek.

Het eerste deel gaat over Stad en Ommeland. De beschreven route gaat vanuit de stad Groningen richting Peizermade, Roden, Westerkwartier, Lauwersmeergebied en het Reitdiepdal. Het tweede deel is Veelzijdig Groningen. Hierin staat een meerdaagse wandeltocht vanaf Appingedam door een gevarieerd landschap tussen Dollard, de stad Groningen dwars door het lage midden, langs dijken en de Nederlands/Duitse grens naar Sellingen/Ter Apel en terug over Winschoten en Blauwestad.

Het eerste deel verschijnt in april/mei 2010. Het tweede deel komt op de markt in augustus/september van dat jaar.

11 december 2008