Kiesraad is positief over wetsvoorstel Financiering Politieke Partijen

11/12/2008 12:06

Secretariaat Kiesraad

Kiesraad is positief over wetsvoorstel Financiering Politieke Partijen

De Kiesraad staat positief tegenover het wetsvoorstel Financiering Politieke Partijen (WFPP). Dit staat in een reactie van de Kiesraad aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het wetsvoorstel voorziet in onafhankelijk toezicht op de financiering van politieke partijen en verkiezingscampagnes, een noodzaak die de Kiesraad onderschrijft. De Kiesraad beperkt zich in zijn reactie tot enkele inhoudelijke wijzigingen en doet dit bovendien uitdrukkelijk vanuit de optiek van beoogd toezichthouder. In 2006 heeft de Kiesraad reeds geadviseerd over een eerder concept van het wetsvoorstel WFPP.

Het eerdere advies van 2006 was kritisch over het eerdere concept van het wetsvoorstel WFPP. Het wetsvoorstel is de afgelopen 2 jaar door de minister van BZK inhoudelijk aangepast op basis van een uitgebracht advies van de Raad van State, gesprekken met de voorzitters van politieke partijen, het rapport van de Group of States against Corruption (Greco) over de evaluatie van de aanbevelingen van de Raad van Europa inzake partijfinanciering en het advies van de Kiesraad. Tot tevredenheid van de Kiesraad heeft de minister een groot deel van de aanbevelingen uit zijn advies van 2006 overgenomen.

De integrale Reactie inzake de Wet Financiering Politieke Partijen (WFPP) van 9 december 2008 en het advies van de Kiesraad van 13 maart 2006 zijn te bekijken op www.kiesraad.nl.





http://www.kiesraad.nl

http://www.kiesraad.nl