Gemeente Nijmegen

Zilveren Waalbrugspeld voor Ferd Boshouwers

11/12/2008

De heer E.F.M. Boshouwers krijgt de gemeentelijke Zilveren Waalbrugspeld voor zijn jarenlange bijzondere inzet voor de Valkhofvereniging.

Ferd Boshouwers is een kleine twintig jaar lid van de Valkhofvereniging. In 1991 starttte hij met het bestuurswerk. In het najaar van 1994 werd hij gevraagd om directeur te worden van het Bevrijdingsmuseum te Groesbeek op deeltijdbasis. Bijna tegelijkertijd kreeg hij contact met een ontwikkelaar die wel wat zag in de herbouwplannen van de Valkhofvereniging met betrekking tot de gehele of delen van de valkhofburcht. Dit leidde tot vier jaar intensief overleg met vele instanties en instellingen. De betrokkenheid van Boshouwers groeide. In 1996 werd door de Ferd Boshouwers intensief contact gevoerd met de gemeente op het gebied van de klimaatbeheersing in de kapel. Dat heeft gerealiseerd in een klimaatregeling waardoor verdere aantasting van de restanten fresco's kon worden voorkomen. In 1998 werd Boshouwers voorzitter. Hij is zelf geregeld in het Valkhof te vinden. Om de kapel te openen of om een groep rond te leiden. De organisatie van de rondleidingen in het park, nam hij voor zijn rekening. In 2003 vierde de Valkhofvereniging haar 25-jarig bestaan en bij gelegenheid daarvan schreef hij een boekje over het Valkhof en de Stad Nijmegen.
Naast al zijn werk voor het Valhof is Ferd Boshouwers sinds de oprichting in 2005, bestuurslid van het Cultuurhistorisch Platform Rijk van Nijmegen.

Op woensdag 10 december om 20.30 uur reikt burgemeester De Graaf de Zilveren Waalbrugspeld uit tijdens de laatste algemene ledenvergadering van Ferd Boshouwers als voorzitter van de Valkhofvereniging. De vergadering vindt plaats in Kolpinghuis, Smetiusstraat 11 te Nijmegen.