Politie Twente

Persberichten Politie Twente 11 december 2008

Fietsendief op heterdaad betrapt

Enschede

Een 51-jarige man uit Enschede kon op woensdag 10 december op heterdaad worden aangehouden tijdens diefstal van een fiets.

Woensdag 10 december omstreeks 12.45 uur zag een oplettende getuige een man zich verdacht ophouden bij een aantal fietsen op de Langestraat in Enschede. De getuige belde direct de politie. De man stal een fiets en ging er vandoor. De gealarmeerde politie kon de man direct aanhouden. De man, een 51-jarige inwoner van Enschede, werd voor verder onderzoek meegenomen naar het politiebureau. De eigenaresse van de fiets heeft haar fiets weer terug dankzij de oplettende getuige. (08-154083)

Winkeldief op heterdaad aangehouden

Enschede

Een 48-jarige man uit Voorst werd op woensdag 10 december aangehouden omdat hij op heterdaad betrapt werd op diefstal in een winkel aan de Klanderij in Enschede.

Woensdag 10 december omstreeks 16.15 uur kreeg de politie melding dat diefstal gepleegd was in een winkel aan de Klanderij in Enschede. De verdachte, een 48-jarige man uit Voorst bleek diverse goederen tot zich hebben genomen zonder deze te betalen. De man werd aangehouden en direct overgedragen aan de politie. De man bleek tevens in het bezit van een GSM-telefoon die hij eerder in een ander filiaal van de winkelketen gestolen had. De man bekende de diefstallen en is voor verder onderzoek in verzekering gesteld. (08-154217)

Vandaal laat spoor achter

Almelo

Een 48-jarige man uit Almelo werd op woensdagavond 10 december aangehouden omdat hij verdacht wordt een woning aan de Sint Josephstraat in Almelo te hebben vernield.

Woensdagavond 10 december omstreeks 22.30 uur kreeg de politie melding van vernieling van een woning aan de Sint Josephstraat in Almelo. Bleek dat tegen de woning een pot blauwe verf was gegooid en een ruit was doorgegooid. De politie kon de vermoedelijke dader achterhalen door het spoor van de verf te volgen die naar de woning van de verdachte leidde. De man, een 48-jarige inwoner van Almelo, had de blauwe verf nog aan zijn schoenen. Hij werd aangehouden en voor verder onderzoek meegenomen naar het politiebureau. (08-154333)

Meisje negeert winkelverbod

Enschede

Een 17-jarige meisje uit Enschede werd op woensdag 10 december aangehouden omdat zij een eerder opgelegd winkelverbod negeerde.

Woensdag 10 december kreeg de politie melding van een medewerker van een winkel aan de Klanderij in Enschede. Bleek dat een 17-jarig meisje uit Enschede een winkelverbod had gekregen van die winkel, maar wel de winkel nog bezocht. Zij werd meegenomen naar het politiebureau en overgedragen aan haar moeder. (08-154179)

Winkeldief aangehouden

Hengelo

Een 44-jarige man uit Borne werd aangehouden omdat hij op heterdaad betrapt werd tijdens een diefstal in een winkel op de Brink in Hengelo.

Woensdagmiddag 10 december omstreeks 15.45 uur kreeg de politie melding van diefstal in een winkel op de Brink in Hengelo. Bleek dat een oplettende medewerker van de winkel zag dat de man een broek meenam zonder deze te betalen. De man probeerde te ontkomen, maar kon worden aangehouden door de politie. Hij kreeg een winkelverbod opgelegd van de winkel en tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt. (08-154225)

Zes verdachten aangehouden voor hennepteelt

Geesteren (ov)
De politie Twente heeft het onderzoek naar het bedrijfsmatig verbouwen van hennep in een bedrijfspand aan de Haarbrinksweg in Geesteren afgerond. Alle verdachten zijn inmiddels bij Justitie voorgeleid.

Uit onderzoek dat op 1 oktober 2008 is gestart naar aanleiding van het ontdekken van een hennepplantage met 1400 planten, is gebleken dat aan de Haarbrinksweg in Geesteren sinds december 2007 hennep is verbouwd. Het ging om een professionele kwekerij met verschillende kweekkamers waarin gefaseerd gekweekt en geoogst werd.

De verdachten, twee Almeloërs van 35 en 39 jaar, een 38-jarige Hengeloër en een 34-jarige Hengelose, een 42-jarige vrouw en een 44-jarige man uit Geesteren, zijn inmiddels verhoord en voorgeleid bij Justitie. Tijdens zoekingen is bij de 39-jarige Almeloër een vuurwapen gevonden en bij de 44-jarige man uit Geesteren illegaal vuurwerk en 3 gasalarmpistolen. Zowel de vuurwapens als het vuurwerk zijn in beslag genomen.

Alle attributen die gebruikt zijn voor de kweek en de plantage zijn in opdracht van de Officier van Justitie geruimd. (08-1244177)

Politie Twente zoekt getuigen mishandeling

Enschede

Dinsdag 9 december deed een 23-jarige Enschedeër aangifte van mishandeling die had plaatsgevonden op zondag 7 december aan de Stadsgravenstraat.

De 23-jarige verklaarde dat hij op 7 december omstreeks 03.00 uur vanuit het centrum naar huis wilde gaan. Toen hij bij zijn fiets aan de Stadsgravenstraat was aangekomen kwamen drie knapen aangelopen die zonder reden op hem in begonnen te slaan, waarna hij het bewustzijn had verloren. Toen hij weer bij kwam heeft hij twee surveillerende agenten aangesproken. Zij constateerden een flinke hoofdwond en hebben hem ter behandeling overgebracht naar het ziekenhuis.

De politie Twente in Enschede is een onderzoek gestart naar deze mishandeling en vraagt getuigen zich te melden. Zij is met name op zoek naar een onbekend gebleven meisje die de 23-jarige gevonden heeft. Heeft u informatie, dan kunt u bellen met 0900-8844 of anoniem met 0800-7000.

(08-153609)

Bewoner vindt twee schapen in zijn tuin

Enschede

Dinsdag 9 december meldde een 41-jarige Enschedeër dat er twee, voor hem onbekende, schapen in zijn tuin stonden.

Dinsdagochtend 9 december omstreeks 08.15 uur meldde een 41-jarige bewoner van de Verveldhorst dat er twee schapen waren aan komen lopen en in de tuin stonden. Omdat dit midden in een woonwijk is, wist geen van de buurtbewoners waar deze schapen thuis horen. De politie probeerde middels de oormerken de rechtmatige eigenaar te achterhalen. Dit is echter niet gelukt. Hoewel de schapen voorlopig bij de vinder mogen logeren wil hij ze niet houden.

Mist u twee schapen? Neemt u dan contact op met de politie Twente in Enschede-Oost via 0900-8844. (09-153552)

Poging om bejaarde te beroven

Hengelo

Op 10 december rond 10.30 uur deed een onbekend gebleven man een poging een bejaarde, slecht ter been zijnde man van zijn portemonnee te beroven op de Industriestraat.

De bejaarde Hengeloër (leeftijd onbekend) had geld gepind bij een automaat aan de Industriestraat. Een onbekende man vroeg hem of hij een euro kon wisselen. Op het moment dat de bejaard man zijn portemonnee pakte deed de man een poging hem de portemonnee uit de hand te grissen. Doordat de bejaarde man de portemonnee stevig vast hield mislukte dit. De onbekende man liep daarop weg. Later miste de bejaarde Hengeloër wel het rijbewijs dat in de portemonnee had gezeten.

Eerder deze week, op 8 december, werd een bejaarde man in Haaksbergen slachtoffer van deze wisseltruc/poging tot roof. Zie het cursief gedrukte bericht hieronder. De politie waarschuwt met name oudere inwoners van Twente op deze methode bedacht te zijn wanneer ze gaan pinnen. (08-154044)

Getuigen van beroving bejaarde gezocht Haaksbergen
Een 85-jarige man uit Haaksbergen werd op 5 december rond 15.50 uur beroofd bij een pinautomaat. De politie zoekt getuigen. De 85-jarige had geld gepind bij een automaat aan de Spoorstraat. Toen hij wegliep werd hij aangesproken door een vrouw. Zij vroeg of hij geld kon wisselen. Toen de man zijn portemonnee opende deed de vrouw een greep in de portemonnee. De man sloeg de hand weg en de vrouw deed nogmaals een greep. Daarna liep ze weg in de richting van de Salomon Frankenrotonde. De man ontdekt direct daarna dat er toch 100 euro verdwenen is uit zijn portemonnee en hij deed aangifte bij de politie. De vrouw werd door hem omschreven als Oost-Europees, ongeveer 1.60 lang, achterovergekamd donker haar. Ze sprak slecht Nederlands.

De politie zoekt getuigen van dit voorval. Zij kunnen bellen met de politie in Haaksbergen op 0900-8844 of via Meld Misdaad anoniem op 0800-7000. (08-152337)

Auto total loss na ontwijken ree

Lattrop Brecklenkamp

Op 10 december rond 19.35 uur reed een 20-jarige man uit Tubbergen in zijn auto over de Ottershagenweg. Hij werd daar geconfronteerd met een midden op de weg staande ree. De ree had de sterkste zenuwen en bleef staan. De 20-jarige automobilist probeerde de ree te ontwijken maar botste daarbij tegen twee bomen. Hij raakte niet gewond maar zijn auto raakte total loss. Het kentekenbewijs werd ingenomen en de auto werd afgesleept. (08-154300)

Winkeldief wordt aangereden tijdens vluchtpoging Enschede
Op 10 december rond 20.00 uur werd een nog onbekende man betrapt op diefstal uit een winkel aan de Hoge Bothofstraat. Toen een medewerker de man wilde aanhouden ging de dief er van door. Hij rende ter hoogte van de kruising met de Lage Bothof de Hoge Bothofstraat over en werd daarbij aangereden door een automobiliste uit Geesteren. (leeftijd onbekend) Direct na de aanrijding kwam de verdachte weer in de benen en wist te ontkomen. Onbekend is of hij bij de aanrijding gewond raakte. Er werd geen schade geconstateerd aan de auto van de vrouw uit Geesteren. Signalement van de winkelboef: Blanke man, ongeveer 1.90 meter lang, tussen de 40 en 50 jaar oud, donker haar en donkere kleding. (08-154296)

Vrouwen met handtas in Almelo vaak doelwit zakkenrollers

Almelo

De politie Twente wil het winkelend publiek in Almelo waarschuwen voor zakkenrollers. In de maand november zijn bijna drie keer zoveel aangiftes van zakkenrollerij binnengekomen dan in de maand daarvoor. In oktober deden 7 mensen aangifte, in november waren het 20 mensen. De ervaring leert dat niet iedereen aangifte doet en het daadwerkelijke aantal gevallen vermoedelijk een stuk hoger ligt. De politie is daarop extra gaan surveilleren zowel in burger als in uniform.

89% van de slachtoffers van zakkenrollerij in Almelo is een vrouw met een handtas. Daarvan is 25% tussen 31 en 40 jaar oud. Over de pleger(s) is weinig bekend, omdat slachtoffers vaak geen of slechts een summier signalement kunnen geven. Hierdoor is het moeilijk om de pleger(s) op te sporen.

Daarom volgen hieronder een paar tips met betrekking tot het zakkenrollen:
- doe altijd aangifte

- probeer het signalement van de dader te onthouden en geef dit door aan de politie
- neem alleen een portemonnee mee en bewaar deze in de binnenzak van de jas. Toch een tas mee?
- draag 'm onder de jas. Kan dit niet:
- draag de handtas met de "flap" naar binnen, dus tegen het lichaam aan
- houd altijd één hand op de rits van de tas
- draag de tas altijd kruislings in plaats van over één schouder