Hoogheemraadschap van Rijnland


verricht onderhoud aan Goejanverwelledijk Gouda

Hoogheemraadschap van Rijnland verricht onderhoud aan Goejanverwelledijk Gouda

Op 12 december starten de werkzaamheden van het hoogheemraadschap Rijnland aan de Goejanverwelledijk in Gouda. Aan die dijk zijn tussen de Fluwelensingel en Haastenburg, aan de kant van het centrum, op drie plaatsen beschadigingen aan de bekleding van de dijk gesignaleerd. Het onderliggende dijklichaam is volledig intact zodat er geen gevaar voor de omgeving is. Naar verwachting zijn de werkzaamheden uiterlijk half januari 2009 afgerond. Het verkeer en de omwonenden ondervinden geen overlast van de werkzaamheden omdat deze vanaf de waterzijde gebeuren.

De beschadigingen aan de uit gras en klei bestaande bekleding van de Goejanverwelledijk bevinden zich daar waar de dijk steil naar het water afloopt. De druk van het verkeer op de naastgelegen weg en de fluctuaties van de waterstand in de Hollandsche IJssel zijn mogelijk de oorzaak van de beschadigingen. In geval van hevige regen zou de bekleding van de dijk verder kunnen beschadigen. Hierdoor zou het dijklichaam in de toekomst kunnen verzwakken. Om dit te voorkomen verstevigt het hoogheemraadschap op 3 plaatsen - over in totaal 45 meter - de bekleding van de dijk.

Als het weer niet tegenwerkt zijn de werkzaamheden vóór half januari afgerond.

Al eerder bleek uit toetsing dat de IJsseldijk, waarvan de Goejanverwelledijk onderdeel is, aan verbetering toe is. Het hoogheemraadschap werkt daarom aan een plan om de dijk zodanig te verbeteren dat deze gedurende 50 jaar aan de veiligheidsnormen voldoet. De maatregelen die nu worden genomen zijn dan ook van tijdelijke aard: ook dit traject wordt meegenomen in de totale dijkverbetering.
'Droge voeten, schoon water!'