Rechtbank Groningen


Bank mag overeenkomst met coffeeshop opzeggen

Een coffeeshop is naar de rechtbank Groningen gestapt om de beslissing van een bank om de rekening op te zeggen aan te vechten. Volgens de bank maakt aangescherpt beleid het mogelijk overeenkomsten met (gedoogde) coffeeshops op te zeggen. De voorzieningenrechter oordeelde dat de bank in haar recht staat en stelde de coffeeshop in het ongelijk.

In onlangs aangescherpt beleid van de bank staat dat de overeenkomst met een klant kan worden opgezegd wanneer die betrokken is bij de exploitatie van een (gedoogde) coffeeshop. De bank vindt dat een dergelijke relatie een ernstige aantasting van integriteit en reputatie met zich mee kan brengen. Ook meent de bank dat dergelijke overeenkomsten een risico voor (strafrechtelijke) aansprakelijkheid kan opleveren.

De voorzieningenrechter was van oordeel dat de argumenten van de bank voldoende zwaar wegen om de relatie met de coffeeshop op te heffen. De rechtbank oordeelde verder dat de gedaagde bank niet in strijd heeft gehandeld met de afspraken die tussen eiser en gedaagde gelden (de bank had daarbij ook de reden van de opzegging aan de eisende partij meegedeeld). Volgens de rechtbank is de gedaagde op grond van de Algemene Bankvoorwaarden gerechtigd de overeenkomst tussen haar en de eiser op te zeggen.

De coffeeshop bracht in dat ze door de opzegging van de bank wellicht verstoken zal zijn van primaire bankdiensten van andere banken. De rechtbank was echter van oordeel dat dit niet vast is komen te staan. Momenteel heeft de coffeeshop ook nog een bankrelatie met de Postbank, maar er niet gebleken dat de Postbank deze relatie nu of in de toekomst (ook niet als onderdeel van de ING) niet zal voortzetten.

LJ Nummer

BG6475

Bron: Rechtbank Groningen Datum actualiteit: 18 november 2008 Naar boven