Gemeente Enkhuizen

Zorgverzekering afsluiten? De Ombudsman helpt!

Heeft u geen zorgverzekering? Zijn uw kinderen niet verzekerd? Bent u bang voor een boete? Wilt u weten hoe het zit? Bel gratis naar de zorgverzekeringslijn van Stichting De Ombudsman. U krijgt hulp bij het kiezen van een zorgverzekeraar en het aanvragen van zorgtoeslag. Op uw verzoek kan er een medewerker van De Ombudsman bij u thuis komen. Dat kost u niets. Vanzelfsprekend worden uw gegevens vertrouwelijk behandeld.

Stel uw vraag over de zorgverzekering aan De Ombudsman via de gratis zorgverzekeringslijn 0800 - 64 64 644 (op werkdagen van 10.00 tot 16.00 uur. U kunt uw vraag ook digitaal aan ons voorleggen via het online vragenformulier van de Ombudsman. Dan neemt iemand van Ombudsman contact met ú op.

Nog geen zorgverzekering voor uw gezin, uw kind, uzelf? Een zorgverzekering is verplicht in Nederland. U kunt zelf uw zorgverzekeraar kiezen. De premie bedraagt ongeveer 90 per maand. Voor kinderen onder de 18 jaar betaalt u geen premie. Wel moet u uw kinderen aanmelden bij een zorgverzekeraar. De financiële gevolgen voor onverzekerden kunnen groot zijn. Medische zorg is duur. Wie zorg nodig heeft en niet verzekerd is, moet de doktersrekeningen zelf betalen. Bovendien riskeren mensen die geen zorgverzekering hebben, een boete. Mensen met een laag inkomen krijgen via de belasting een deel van de premie terug: de zorgtoeslag. Die zorgtoeslag vraag je aan bij de Belastingdienst.

18+ en nog geen zorgverzekering?
Ben je 18+ en heb je nog geen zorgverzekering? Dat is niet verstandig! Als je naar de huisarts of het ziekenhuis moet, dan komen de kosten voor jouw rekening. Ook loop je het risico op een boete, want een zorgverzekering is verplicht. De Ombudsman geeft je advies in 3 stappen! Ook hebben we de meest gestelde vragen en een aantal voorbeeldsituaties beschreven. Ga naar: 18+ en zonder zorgverzekering? Doe er wat aan!

Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl