Gemeente Rotterdam

Rotterdam bereidt zich met een scala aan nieuwe maatregelen voor op de klimaatveranderingen. Zo wil de stad de komende jaren een klimaatbarometer introduceren, drijvende kantoren, werkeilanden en parken realiseren, ondergronds waterbergingen en waterpleinen aanleggen.

Aanpassing aan klimaatverandering krijgt hoogste prioriteit

Het gemeentebestuur van Rotterdam heeft vorige week ingestemd met het ambitieuze programma Rotterdam Climaat Proof (RCP) dat de stad in 2025 klimaatbestendig moet maken. Rotterdam trekt daar de komende jaren ruim 30 miljoen euro voor uit. De stad speelt zo in op de gevolgen van tropische regenbuien en lange droge zomers. Het stadsbestuur ziet het stijgende water niet langer als een bedreiging maar als een economische kans. Nergens ter wereld worden zoveel projecten op het gebied van klimaatveranderingen bedacht en uitgevoerd, zo blijkt uit een inventarisatie onder ruim 40 wereldsteden (C40-verband).

Prettig leefklimaat

RCP participeert in het Rotterdam Climate Initiative dat als doelstelling heeft de uitstoot van schadelijke broeikasgassen te halveren. Alle innovatieve maatregelen spelen in op de klimaatveranderingen en maken van Rotterdam een nog veiligere, bereikbare en prettige stad om in te wonen. Door extra singels, waterplassen en groene daken in de stad te creëren, kan overvloedig water worden opgevangen en afgevoerd. Bewoners krijgen zo een beter leefklimaat. In de havengebieden wil de stad drijvende kantoren, woonwijken en parken realiseren.

Ondergrondse waterberging

In bestaande wijken zal een zogenaamde klimaatbarometer de klimaatbestendigheid inzichtelijk maken en gelegenheid geven dit te jarenlang te monitoren. Daardoor ontstaat een schat aan informatie die betrokken kan worden bij nieuwe maatregelen. Het aanleggen van ondergrondse waterberging biedt uitkomst voor hevige regenbuien.

Stimulans innovatie

Het pakket ambitieuze maatregelen stimuleert de innovatie bij bouwbedrijven, architecten en bedrijven die zich bezighouden met watermanagement. RCP biedt extra kansen voor een aantrekkelijke stad om te wonen, te recreëren, te werken en te investeren. Rotterdam ontwikkelt zich tot een toonaangevende, duurzame havenstad en wil hiermee uitgroeien tot dé clean tech delta van Europa.

Nieuwe technieken worden met partners als waterschappen, het bedrijfsleven en het hoger onderwijs ontwikkeld in de Rotterdam Climate Campus. Die technieken kunnen vervolgens direct worden toegepast in het Stadshavensgebied waar 1600 hectare beschikbaar is voor innovatieve projecten. De specifieke kennis zal internationaal interesse opwekken, wat een impuls betekent voor de regionale economie.

Internationaal

In het buitenland kijken ze al met belangstelling naar het Rotterdamse klimaatprogramma. Onlangs hebben medewerkers van RCP in onder meer New Orleans, Tokyo, Jakarta en Shanghai de Rotterdamse aanpak toegelicht: kennis opbouwen, direct toepassen en communiceren. In 2010 kijkt de hele wereld mee op de World Expo in Shanghai waar Rotterdam Waterstad een eigen paviljoen heeft. Aanpassen aan de klimaatverandering en CO2-reductie / duurzaamheid was van groot belang bij het binnenhalen van de Tour de France.

Willem-Alexander

Onlangs nam ook zijne Koninklijke hoogheid prins Willem-Alexander kennis van de Rotterdamse plannen over watermanagement en deltatechnologie, gebundeld in Rotterdam Climate Proof. Hij liet zich op 11 november persoonlijk informeren door de direct betrokkenen.

Bron: Gemeentewerken, 11-12-2008