Nieuwe asielprocedure te kort en onzorgvuldig

11/12/2008 12:50

VluchtelingenWerk Nederland

VluchtelingenWerk Nederland:

Nieuwe asielprocedure te kort en onzorgvuldig

Amsterdam, 11 december 2008 --- VluchtelingenWerk Nederland maakt zich ernstige zorgen over de voorstellen voor de wijzigingen in de Vreemdelingenwet die vandaag in de Tweede Kamer worden besproken. Het gros van de asielaanvragen moet straks binnen acht dagen zijn afgehandeld. Die termijn is veel te kort. 'VluchtelingenWerk voorziet dat meer asielzoekers zullen worden uitgewezen naar een land waar ze gevaar lopen. De nieuwe procedure komt absoluut niet tegemoet aan de kritiek van Commissie Scheltema, UNHCR en ACVZ op de Nederlandse asielprocedure', zegt Edwin Huizing, directeur VluchtelingenWerk Nederland.

Op papier lijkt het een verbetering; de huidige versnelde procedure wordt verlengd van vijf naar acht dagen. Maar waar de vijfdagen-procedure tot nu toe als uitzondering naast de gewone asielprocedure werd gebruikt, wordt de nieuwe achtdaagse procedure tot norm verheven. Dat is veel te kort om zorgvuldig te kunnen zijn, want dit betekent dat complexe zaken, waar nu nog zes maanden de tijd voor is, veel te snel worden afgehandeld. 'Het asielrelaas van alle asielzoekers zal volgens de nieuwe voorstellen al binnen vier dagen worden vastgesteld. De asielzoeker staat dus met 1-0 achter als hij later nog documenten inbrengt of aanvullingen wil maken. De beslissing is dan immers al door de IND genomen', aldus Huizing.

Niet alleen VluchtelingenWerk maakt zich zorgen, maar ook Albayraks eigen Commissie Evaluatie VreemdelingenWet (commissie Scheltema) en de Advies Commissie Vreemdelingenzaken (ACVZ) uitten eerder kritiek op de korte procedure in de huidige Vreemdelingenwet. De nieuwe voorstellen bieden geen oplossing voor deze kritiek. Ook internationaal is er kritiek op het gebruik van de korte asielprocedure vanuit de UNHCR, het VN Anti-foltercomité, de Raad van Europa en het Europees Hof van de Rechten van de Mens.

VluchtelingenWerk wil een zorgvuldige asielprocedure. 'In een snelle procedure is geen of nauwelijks tijd om onderzoek te doen. Niet de logistiek, maar de mens moet centraal staan in de asielprocedure', zegt Edwin Huizing. Een procedure waarin zowel advocaat als IND voldoende tijd hebben om hun werk te doen, zal ertoe bijdragen dat een aanvraag van een asielzoeker serieus en zorgvuldig beoordeeld wordt. Door meer tijd te nemen aan het begin van de procedure kan een goede beslissing worden genomen. Dit kan leiden tot een daling van het aantal herhaalde asielverzoeken én een positief effect hebben op de bereidheid van afgewezen asielzoekers om terug te keren. Een steeds kortere procedure werkt alleen maar averechts.





http://www.vluchtelingenwerk.nl