Gemeente Den Haag

Turntalenten krijgen eigen hal

De turntalenten uit de regio Haaglanden krijgen een eigen hal. Deze komt aan de Groen van Prinstererlaan achter Sporthal Loosduinen. Woningbouwcorporatie Staedion bouwt en financiert de hal, de stichting Turnhal Den Haag huurt en exploiteert deze. De gemeente neemt de ontbrekende financiële dekking voor haar rekening. De kosten bedragen in totaal ongeveer 1,2 miljoen.

Het gaat om een tijdelijke hal op de plaats waar het verharde veld ligt van de vroegere handbalvereniging HVL. De permanente hal moet komen in het vernieuwde Zuiderpark, waar onder meer de vestiging van alle Haagse onderwijsinstellingen op het gebied van sport (o.a. de Academie voor Sportstudies), een topsporthal en een turnhal zijn gepland. De plannen zullen niet eerder dan in 2012 zijn uitgevoerd. Om deze periode te overbruggen drongen de clubs van de turntalenten aan op een tijdelijke turnhal.

Wethouder Sander Dekker van Onderwijs, Jeugd en Sport: "Den Haag wil met topsport scoren. Daarvoor moet je talent aan je stad binden. Deze turnhal gaat ervoor zorgen dat Haags talent zich in de eigen omgeving kan ontwikkelen."

Directeur Willem Krzeszewski van Staedion: ,,Met de turnhal voegen wij een goede voorziening toe aan de wijk en helpen we elf clubs. Hopelijk trainen hier straks de Olympische kampioenen van de toekomst.'' Jan Raateland, voorzitter stichting Turnhal Den Haag en projectleider Turnhal Den Haag: ,,De turn- en gymnastiekverenigingen in Den Haag en omstreken krijgen nu een eigen trefpunt. Dit is een grote stimulans voor de turnsport en het turnklimaat in Den Haag.''

Momenteel moeten de turntalenten het nog doen met gymnastiekzalen in scholen. Deze kunnen niet optimaal worden ingericht voor de ontwikkeling van de talenten tot topturners. Hierdoor wijken zij regelmatig uit naar hallen ver buiten de Haagse regio. Bovendien moeten zij in de gymnastiekzalen alle voorzieningen elke keer opbouwen, afbreken en opruimen. Hiermee gaat kostbare trainingstijd verloren en het kost veel fysieke inspanning.

In 2006 werd op verzoek van de Haagse gemeenteraad onderzocht of het realiseren van een specifieke turnhal haalbaar was. De clubs die zich aansloten bij de Stichting Turnhal Den Haag zijn Devona (Wateringen), Die Haghe, DION (Den Haag), DONAR (Den Haag), DOS (Monster), KDO (Maasdijk), CGV Scheveningen, Selva (Den Haag), UDI (Naaldwijk), VDO Turnlust (Rijswijk) en de Stichting Topturnen Den Haag/Westland.

Staedion bouwde en financierde al eerder een sportvoorziening van de Haagse voetbalvereniging DUNO aan de Mgr. Nolenslaan. Het ging hier om een nieuw clubgebouw, waar ook een bloedbank en een kinderdagverblijf werden gevestigd.