Partij van de Arbeid

Kwaliteit van onderwijs bewaken

11-12-2008 11:26

De PvdA-fractie is positief over de onderwijsbegroting en de prioriteiten van het kabinet. PvdA Tweede Kamerlid Staf Depla: De hele begroting ademt de ambitie uit om scholen te helpen goed onderwijs te kunnen geven aan onze kinderen.

De PvdA streeft naar onderwijs dat alle kinderen gelijke kansen biedt zich te ontplooien en talenten maximaal te ontwikkelen, zegt Depla. Ons ideaal, dat die kans onafhankelijk moet zijn van afkomst, achtergrond of inkomen, heeft nooit ingeboet aan relevantie. Hij vervolgt dat de fractie daarom de prioriteit van het kabinet, de verhoging van de kwaliteit en het ambitieniveau in alle delen van het onderwijs, steunt. Depla: Het kabinet biedt het onderwijs ruimte, maar kijkt ook niet weg wanneer het om de kerntaak van de overheid gaat: het bewaken van de kwaliteit.

Maatwerk
Depla meent wel dat het regeringsbeleid op bepaalde gebieden nog wat ambitieuzer kan. Laatbloeiers verdienen een tweede kans, benadrukt hij. De zorgen van Minister Plasterk over de vroege selectie in het onderwijs zijn volgens Depla terecht: Als alle jongeren op elfjarige leeftijd moeten kiezen doet dit onvoldoende recht aan het potentieel dat zich op latere leeftijd openbaart. We moeten echter de studiekeuze niet voor alle kinderen uniform uitstellen. Immers er zijn ook kinderen die beter met de handen leren of kinderen die op hun elfde precies weten wat ze willen. Daarom moeten jongeren meer kans krijgen via stapelen van diplomas en doorstromen tussen opleidingen. De PvdA-fractie heeft een aantal extra voorstellen hiervoor gedaan.'

Depla noemt in dit opzicht een aantal voorbeelden. Hij stelt dat jongeren met taalachterstand via schakelklassen hun taalachterstand wegwerken en daardoor kunnen doorstromen naar HAVO/VWO. Het kabinet moet de belemmeringen voor scholen om schakelklassen op te richten volgens hem dan ook opruimen. Doorstromen en stapelen in een sterke beroepskolom wil Depla stimuleren. Daarom vindt hij dat er gewerkt moet worden aan een betere aansluiting tussen het VMBO en de MBO en tussen de MBO en het HBO, om zo schooluitval tegen te gaan. Het doorstromen van beroepsonderwijs naar HAVO/VWO moet ook makkelijker worden, aldus Depla. Hij pleit verder voor flexibiliteit in de urennorm en het aanpassen van het toetsingskader van de inspectie, zodat scholen die het maximale uit kinderen willen halen niet worden gestraft met een negatief oordeel als dit niet voor alle kinderen lukt.

Menselijke maat
De Partij van de Arbeid vindt het verder belangrijk dat het kabinet actie onderneemt om de menselijke maat in het onderwijs te handhaven. Volgens Depla heeft schaalvergroting in het onderwijs afbreuk gedaan aan het gevoel dat het onderwijs van ons allemaal is: Er zijn regionale monopolies ontstaan waardoor keuzevrijheid voor ouders in het geding is gekomen. Ouders en leerlingen zijn tot klant verworden. Besturen staan op steeds grotere afstand van de werkvloer en docenten voelen zich hierdoor te kort gedaan.

Voorlopige futiestop ROC's
De PvdA-fractie is dan ook tevreden dat het kabinet heeft ingestemd met het voorstel een fusietoets in te stellen. Depla: Het onderwijs moet centraal staan, in plaats van de bedrijfsprocessen en de omzet. Daarom willen we de positie van de afzonderlijke scholen ten opzichte van de besturen versterken. Het bestuur moet dienstbaar zijn aan het echte werk: overdracht van kennis aan jongeren. Omdat het nog twee jaar duurt voordat de fusietoets een feit is stelt de PvdA-fractie voor tot die tijd de fusies van ROCs stop te zetten. Die moeten volgens Depla hun energie steken in de invoering van het competentiegericht onderwijs, wat al problemen genoeg kent: 'Directeuren moeten zich daar druk over maken, en bij het voortgezet onderwijs beter opletten of de ouders en docenten wel voldoende gehoord zijn.'