'Miljoenen aan hulpgeld verloren als klimaatverdrag mislukt'

11/12/2008 13:16

ICCO

Als er geen vooruitgang wordt geboekt in de internationale klimaatonderhandelingen, lopen we het risico dat miljoenen aan ontwikkelingsgelden nutteloos zijn geweest. Dat zei Jack van Ham, algemeen directeur van ontwikkelingsorganisatie ICCO vandaag op een persconferentie tijdens de VN Klimaatconferentie in Poznan.

Als ontwikkelingslanden geen handreikingen krijgen van geïndustrialiseerde landen, zullen ze al hun capaciteit moeten in zetten om zich te wapenen tegen klimaatverandering. Dat gaat ten koste van investeringen in hun verdere ontwikkeling, zegt Jack van Ham, algemeen directeur van ontwikkelingsorganisatie ICCO.

'Wij roepen rijke landen op hun verantwoordelijkheid te nemen en de opwarming van de aarde een halt toe te roepen', zegt Jack van Ham.

'Onze sociaaleconomische ontwikkeling hebben we kunnen doormaken dankzij het gebruik van fossiele brandstoffen. Daarmee heeft het Westen onevenredig bijgedragen aan de opwarming van de aarde. Daarvan zijn ontwikkelingslanden nu al de dupe.'

Het klimaat is al veranderd. Nu al zijn miljoenen mensen in ontwikkelingslanden slachtoffer van droogtes, overstromingen, mislukte oogsten. Als er geen drastische stappen worden gezet om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, zal voor drie miljard mensen schoon drinkwater schaars worden en zullen in delen van Afrika de landbouwopbrengsten afnemen met 50%. Dat blijkt uit voorspellingen van het klimaatpanel van de Verenigde Naties.

De geïndustrialiseerde landen zijn in Poznan terughoudend om afdoende stappen te zetten. 'Dit is een internationaal probleem, dat vraagt om een internationale oplossing. Een financiële crisis kun je te boven komen. Een klimaatcrisis niet. Rijke moeten verder kijken dan hun eigen grenzen en de financiële crisis.'

ICCO roept politici op te komen tot een eerlijk en fair klimaatverdrag. Rijke landen moeten de uitstoot van eigen broeikassen met 40% verminderd hebben in 2020. Tegelijk moeten ze geld en technologieën vrijmaken voor ontwikkelingslanden. Zo hebben zij de kans hun uitstoot te verminderen zonder de ontwikkeling af te remmen en zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.

'Dit is geen idealisme, dit is realiteit. We kunnen niet langer wachten met substantiële stappen te zetten in de strijd tegen klimaatverandering.'





http://www.icco.nl