Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


11.12.2008

Onderhandelaars parlement en raad bereiken akkoord hernieuwbare energie

Tegen 2020 moet 20 procent van de Europese energieconsumptie uit hernieuwbare energiebronnen komen. Daarover hebben onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten van de Europese Unie op dinsdag 9 december jl. een definitief akkoord bereikt.

De opwaardering van hernieuwbare energiebronnen vormt een van de pijlers van het Europese klimaatplan waarover de leiders van de EU later deze week in Brussel een compromis zullen proberen te vinden.

"Dit akkoord is alvast een opsteker aan het begin van een week waarin de Europese leiders beslissen over het leiderschap en de geloofwaardigheid van het klimaatbeleid", zei hoofdonderhandelaar Claude Turmes van de groene fractie van het Europees Parlement. Het akkoord verplicht de EU om tegen 2020 20 procent van de energieconsumptie uit hernieuwbare energiebronnen zoals windenergie, zonne-energie en dergelijke te halen. Dat moet de uitstoot van CO2 beperken en de afhankelijkheid van buitenlandse olie verminderen. Volgens Turmes zou de sector ook twee miljoen nieuwe jobs genereren.

De lidstaten moeten nationale actieplannen opstellen om de nationale doelstelling te realiseren, welke door de Europese Commissie zullen worden beoordeeld. Voorts voorziet het akkoord tal van begeleidende maatregelen om hernieuwbare energiebronnen te promoten, zoals een betere toegang tot het elektriciteits- en gasnetwerk. In 2014 wordt een eerste evaluatie gehouden.

Het akkoord stelt ook dat 10% van het Europese verkeer tegen 2020 op biobrandstoffen moet rijden. Om eventuele negatieve effecten te voorkomen zijn duurzaamheidscriteria opgenomen in de tekst en worden er bonussen toegekend voor elektrische auto's en biobrandstoffen van de tweede generatie.

De meest controversiële pijlers van het Europese klimaatplan zijn de toekenning van uitstootrechten aan de industrie en de nationale doelstellingen voor de beperking van de uitstoot in sectoren als transport, huisvesting en landbouw. Deze dossiers worden vanaf donderdag aangesneden door de Europese leiders tijdens hun driemaandelijkse top in Brussel.