ICCO verontwaardigd over arrestatie Kameroense 'klokkenluider'

11/12/2008 13:47

ICCO

Gisteren, op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, is in Kameroen Bernard Njonga, voorzitter van ICCO & Kerk in Actie's Kameroenese partner ACDIC gearresteerd. Njonga en enkele tientallen leden van ACDIC hielden een vreedzame demonstratie om aandacht te vragen voor corruptie binnen het Kameroenese Ministerie van Landbouw. ICCO & Kerk in Actie vinden het zorgelijk dat het recht op vrijheid en op vrije meningsuiting hardhandig wordt ingeperkt, en vraagt het ministerie van Buitenlandse Zaken om de verdere ontwikkelingen in deze zaak via de Nederlandse ambassade nauwgezet te volgen.

Bernard Njonga is voorzitter van de Kameroenese organisatie ACDIC (Association Citoyenne de Défense des Intér(ee)ts Collectifs). ACDIC voert sinds begin december campagne om aandacht te vragen voor de voedselcrisis in Kameroen, en de tekorten van maïs. Bij haar onderzoek naar de oorzaken van de hoge maïsprijs en de teruggelopen maïs-productie in Kameroen stuitte ACDIC op grootschalige corruptiepraktijken binnen het Kameroenese Ministerie van Landbouw. ACDIC beschikt over sterke aanwijzingen dat Kameroenese ambtenaren van het ministerie van landbouw voor euro 1,2 miljoen aan subsidies - bestemd voor maïsboeren - hebben verduisterd.

Om deze misstanden aan de kaak te stellen heeft ACDIC publieke acties georganiseerd, zoals een ontmoeting met parlementariërs en een persconferentie. Deze acties zijn echter verboden door de Kameroenese autoriteiten. Op 11 december organiseerde ACDIC in weerwil van het verbod een demonstratie, waarbij tientallen personen aanwezig waren. Deze demonstratie is door de oproerpolitie hardhandig uit elkaar geslagen, waarbij gewonden zijn gevallen en 8 demonstranten zijn gearresteerd, waaronder Bernard Njonga.

ICCO & Kerk in Actie verzoeken de Minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, om de zaak van Bernard Njonga en de leden van ACDIC nauwgezet te volgen. Bernard Njonga wordt beschouwd als een 'human rights defender', iemand die opkomt voor de mensenrechten. Volgens internationale verdragen genieten "human rights defenders" speciale bescherming van de internationale gemeenschap, omdat zij als "klokkenluiders" de publieke zaak dienen, en daardoor vaak zelf het slachtoffer worden van represailles en intimidatie. ICCO & Kerk in Actie hopen dat internationale aandacht voor de arrestatie van deze Kameroenese klokkenluider ertoe leidt dat de Kameroenese autoriteiten een degelijk onderzoek instellen naar het door ACDIC aan het licht gebrachte corruptieschandaal met landbouwsubsidies. Kameroen staat te boek als één van de meest corrupte landen.

ICCO & Kerk in Actie vinden in ACDIC een belangrijke partner om aandacht te vragen voor eerlijke handel en voedselzekerheid. Het Nederlandse tv-programma Netwerk bracht in september van dit jaar een reportage over het werk van ACDIC. ACDIC bracht in deze reportage de desastreuze gevolgen aan het licht van de Nederlandse dumping van kippenresten voor de Kamoerenese pluimveehouders.





http://www.icco.nl