FNV

11-12-2008

Vakcentrales roepen regering op economische herstelplan EU te ondersteunen

In een open brief roepen de vakcentrales FNV, CNV en MHP de regering op om het economische herstelplan van de Europese Commissie te ondersteunen. "Om op de Europese Raad van 11 en 12 december snel gecoördineerde maatregelen te kunnen nemen ter bestrijding van de recessie en werkloosheid."

De bonden schrijven dat geen sprake mag zijn van 'business as usual'. "Europa heeft snel en ingrijpend gereageerd op de kredietcrisis. Ook nu kan Europa laten zien wat `change' kan inhouden. De Europese Raad moet burgers en werknemers het vertrouwen geven dat een sterke gecoördineerde Europese aanpak ons van een langdurige crisis en oplopende werkloosheid zal redden."

Niets doen geen optie Verwijzend naar de sombere verwachtingen van het CPB (werkloosheid naar 4,5 procent in 2009 en 6,5 procent in 2010) is niets doen volgens de brief geen optie. "Ook alleen nationale maatregelen zullen niet volstaan. De Europese Unie heeft zijn meerwaarde laten zien in de coördinatie van de reddingsoperaties rond de banken." In het herstelplan van de Europese Commissie trekken de lidstaten gemiddeld
1,2 procent van hun BBP uit voor steunmaatregelen.
Geen vrijblijvend richtsnoer De drie vakcentrales schrijven dat het voorstel van de EC meer moet zijn dan een vrijblijvend richtsnoer. "Een Europese gezamenlijke aanpak levert veel meer op dan de som der delen van ieder land voor zich en zorgt ervoor dat lidstaten geen korte termijn maatregen kunnen nemen ten koste van andere lidstaten."

Bezorgd FNV, CNV en MHP zeggen bezorgd te zijn door berichten dat Nederland een ingetogen Europees noodplan voor ogen heeft en weinig heil ziet in een activistische Europees gecoördineerde aanpak.

{icon_pdf.gif} Open brief vakcentrales over herstelplan EC