Zorgverzekeraars toetsen vergoedingsvoorwaarden cholesterolverlagers

11/12/2008 13:50

Zorgverzekeraars Nederland

Zeist, 11 december 2008 - Per 1 januari 2009 voert Minister Klink van VWS nieuwe vergoedingsvoorwaarden in voor cholesterolverlagers. Zorgverzekeraars hebben de taak hierop toe te zien. Daarom vergoeden zij vanaf 1 januari 2009 de duurdere cholesterolverlagers alleen nog als de voorschrijver hiervoor een artsenverklaring invult. Hierbij wordt de professionaliteit van de voorschrijvers gerespecteerd, krijgt de patiënt de geneesmiddelen vergoed die hij nodig heeft en lopen de kosten van de zorg niet onnodig op.

De nieuwe voorwaarden van de minister zijn gebaseerd op de behandelrichtlijnen van de voorschrijvers. Voor de premiebetaler is het van belang dat artsen niet onnodig de duurdere cholesterolverlagers voorschrijven, maar alleen wanneer dit echt nodig is. Simvastastine en pravastatine worden doorgaans als eerste keus genoemd in de richtlijnen. Deze cholesterolverlagers zijn vele malen goedkoper dan andere cholesterolverlagers en worden zonder artsenverklaring vergoed uit de basisverzekering.

Indien de voorschrijver op basis van de richtlijnen bepaalt dat een duurdere cholesterolverlager nodig is, moet hij of zij hiervoor een artsenverklaring afgeven. Alleen dan worden deze middelen uit de basisverzekering vergoed. Het gaat hierbij om de cholesterolverlagers atorvastatine, fluvastatine, rosuvastatine en om ezetimibe. De nieuwe vergoedingsvoorwaarden gelden voor zowel bestaande als nieuwe gebruikers van duurdere cholesterolverlagers.

Voorschrijvers van cholesterolverlagers kunnen voor meer informatie over de artsenverklaring, de voorwaarden en de apotheekinstructie kijken op www.znformulieren.nl