SGP


11 - 12 - 08 | Bruggen slaan tussen economie en ecologie Bruggen slaan tussen economie en ecologie

De SGP vindt het belangrijk dat er bruggen worden geslagen tussen economie en ecologie. Alleen zo kan de landbouw gezond verder. Dat betekent vooral investeren in duurzaamheid. Dat zei SGP-kamerlid Van der Vlies bij de behandeling van de begroting van Landbouw in de Tweede Kamer. In dat kader pleitte de SGP opnieuw voor een financieel werkbare SDE-regeling waarmee boeren en andere ondernemers groene energie kunnen opwekken. Oook sprak van der Vlies minister Verburg aan op de mogelijkheden die zij heeft om het voorzieningenniveau in kleine kernen op het platteland op peil te houden.

---

Begroting LNV
11 december 2008
ir B.J. van der Vlies

Het afgelopen jaar heeft zich gekenmerkt door verschillende discussies over de schijnbare tegenstelling tussen economie en ecologie. Ik denk aan het debat over de Nota Dierenwelzijn en de problemen waar de mosselvisserij plotseling mee geconfronteerd werd. De SGP-fractie vindt het belangrijk dat er bruggen geslagen worden tussen economie en ecologie. Goede voorbeelden zijn de kruisbestuiving tussen biologische en gangbare landbouw, het gesloten convenant tussen mosselsector en natuurorganisaties, de Verklaring van Noordwijk over het verdoofd castreren van biggen en de toegelaten pilots met kunstmestvervangers. We moeten hierbij oog hebben voor de positie van agrarische ondernemers. De varkenshouderij verkeert bijvoorbeeld in zwaar weer. Dat is geen gunstige uitgangspositie voor het investeren in duurzaamheid. Ik roep de minister op hier rekening mee te houden en hierop aan te sluiten.

Rentmeesterschap mag voor de SGP-fractie en de minister geen lege huls zijn, hoe moeilijk het soms ook is!

Ammoniak
De SGP-fractie vraagt hierbij aandacht voor een gezamenlijke oproep van LTO en enkele natuurorganisaties naar aanleiding van de kabinetsreactie op het rapport van Trojan. Zij hebben gezamenlijk laten weten dat juridische verankering van afspraken die in het kader van de beheerplannen worden gemaakt van groot belang is, terwijl de minister dit punt juist laat liggen . De SGP-fractie sluit zich bij deze gezamenlijk oproep aan. Zou de minister voor het debat in januari over de ammoniakproblematiek per brief willen reageren op de mogelijkheden voor juridische verankering?

SDE-regeling
Co-vergisting van mest is een andere brug tussen economie en ecologie. De agrarische sector heeft samen met het Rijk het convenant Schone en zuinige Agrosectoren ondertekend. Dat is positief. Eén van de afspraken in dit convenant is dat de overheid via de SDE-regeling de covergisting van mest zal steunen en bij de vergoeding rekening houdt met de kosteneffectiviteit. Het afgelopen jaar zijn hoge verwachtingen de grond in geboord. Het gehanteerde tarief was onvoldoende. De komende maand zal de minister van EZ de SDE-tarieven voor het komende jaar vaststellen. Is de minister bereid bij haar collega van EZ te pleiten voor een substantieel hoger tarief voor covergisting, in lijn met het convenant? Zo niet, dan overweeg ik in tweede termijn een motie in te dienen waarin de regering verzocht wordt hier werk van te maken.

Kennis en innovatie
Kennis en innovatie nemen een groot deel van de begroting in beslag. Terecht, want beide zijn van groot belang voor een duurzame toekomst voor de landbouw- en visserijsectoren. Het zijn de pijlers onder de eerder genoemde brug tussen economie en ecologie.

Het afgelopen jaar hebben we gevraagd om meer samenhang in het kennis- en innovatiebeleid. De onlangs gepresenteerde Kenniskamers kunnen deze samenhang leveren, mits het praktijkgericht onderzoek, de inbreng van het bedrijfsleven, de diverse innovatieagendaâs en de diverse regelingen via deze Kenniskamers op elkaar aangesloten worden. De SGP-fractie is daarom benieuwd naar de uitwerking. Wat is de planning in dezen?

Bij implementatie van innovaties in de praktijk is opschaling een lastige stap. Milieuvergunningen zetten de bouw van stallen volgens een duurzamer stalconcept vaak de voet dwars. Ook de financieringsbereidheid van banken is een belemmering. De opschaling van innovatieve systemen is duur, maar wordt op termijn wel terugverdiend. Bij individuele ondernemers komen banken moeilijk over de brug, omdat de stap te groot is . Hier is een overheid nodig die een steuntje in de rug biedt. Zou hier meer prioriteit aan gegeven kunnen worden?

Gronden Fortis
De minister heeft aangegeven dat zij bereid is om gronden die in bezit van Fortis waren en nu feitelijk Staatseigendom zijn in te zetten voor realisatie van de EHS. De SGP-fractie vindt dit een onwenselijke gang van zaken. Een groot deel van de gronden van Fortis wordt gepacht door agrarische ondernemers. Het lijkt erop dat de minister een slaatje wil slaan uit de onverwachte nationalisatie van Fortis over de rug van verraste pachters die nu in grote onzekerheid verkeren. Mijn fractie vraagt de minister dit voorstel in te trekken, en in ieder geval op korte termijn duidelijkheid te geven (evt. motie?).

Vermindering administratieve lastendruk
De minister wil in 2009 de administratieve lastendruk met een magere 5% verminderen, waarbij ze aangeeft dat het laaghangend fruit al is geplukt . De agrarische ondernemer merkt nog weinig van alle voornemens. Ik denk dat er fundamentelere keuzes gemaakt moeten worden. Agrarische ondernemers hebben bijvoorbeeld te maken met tal van vergunning- en (daaraan gekoppeld) onderzoeksverplichtingen. De invoering van de nieuwe Wet Algemene Bepaling Omgevingsrecht (Wabo) en de integratie van de natuurwetgeving bieden wellicht aangrijpingspunten om knelpunten op te sporen en de druk van vergunning- en onderzoeksverplichtingen te verlichten. Is de minister bereid om in overleg met de sector hiertoe enkele pilots op te zetten?

Openstelling subsidieregelingen
Mijn fractie krijgt het signaal dat subsidieregelingen soms op verkeerde momenten opengesteld worden. De regeling subsidie beroepsopleiding en voorlichting wordt in september en begin oktober opengesteld. Veel cursussen beginnen echter al in oktober, terwijl je jezelf pas op mag geven nà toewijzing van de subsidie. Een beetje laat. Zou de regeling bijvoorbeeld al in juli opengesteld kunnen worden? Een ander voorbeeld is de jongeboeren regeling. Overnames gaan meestal in per 1 januari. De subsidieregeling wordt echter pas opengesteld in september en toewijzing vindt plaats in november of december. Dat betekent dat jonge boeren onnodig lang moeten wachten voordat ze aan de slag kunnen met bijvoorbeeld een bouwvergunning. Zou de regeling niet een half jaar eerder opengesteld kunnen worden?

Uitbetaling toeslagrechten
De SGP-fractie is ontevreden over de rigide opstelling van de minister inzake de uitbetaling van toeslagrechten. Ondernemers die bij het aanvinken van percelen onbedoeld enkele percelen vergeten, hebben volgens de minister geen kennelijke fout gemaakt, hoewel ze na het ontvangen van de beschikking wel bezwaar aantekenen . Ik weet dat er een aantal zaken bij de rechter liggen, toch vraag ik de minister meer daadkracht te betonen. Het gaat immers om toeslagrechten en niet om toeslagkadootjes. Is de minister bereid er alles aan te doen om genoemde fouten als kennelijke fouten te bestempelen, bijvoorbeeld via een âfoutverklaringâ, of via een voorlopige beschikking ruimte te bieden voor correctie, eventueel middels het opschuiven van deadlines? Zo niet, dan overweeg ik in tweede termijn een motie in te dienen.

Voorzieningenniveau kleine kernen
Onlangs hebben de LVKK en de Rabobank, respectievelijk het SCP gerapporteerd over de sociaal-economische vitaliteit van het platteland. Met name het eerste rapport baart mijn fractie zorgen. Het voorzieningenniveau in de kleine kernen vertoont nog steeds een forse daling. Dit treft met name de minder mobiele inwoners. Heeft de minister voldoende instrumenten om het voorzieningniveau in kleine kernen te bewaken? Hoe wordt voorkomen dat de kleine kernen tussen wal en schip belanden? Ik doel hierbij op de verantwoordelijkheden die ook de ministers van Wonen, Verkeer en Onderwijs hebben.

Kredietverstrekking export
Ik ga afronden. De SGP-fractie kreeg het signaal dat exporteurs van met name vee- en vlees, zuivel en pootgoedaardappelen meer dan gemiddeld te kampen hebben met terughoudende kredietverstrekking. Herkent de minister dit signaal? Welke gevolgen kan dit hebben voor de afzet en prijsvorming van agrarische producten?

Europa
Dat Europa een flinke vinger in de Nederlandse pap heeft, is bekend. De toekomst van de mosselsector hing daardoor aan een zijden draadje. Nationaal maatwerk wordt lastiger. In dit licht maak ik mij zorgen over het gisteren verschenen persbericht waarin de Europese Commissie aangeeft dat zij naar aanleiding van de sterk gestegen voedselprijzen ook de openingstijden van onze winkels onder de loep gaat nemen. De openingstijden van winkels zouden niet belemmerend mogen werken voor de economie. Dit is ongepaste en ongewenste bemoeizucht. Het werkelijke probleem is voedselschaarste. Dat moet aangepakt worden. Is de minister bereid dit samen met haar collega van EZ bij de Europese Commissie aan te kaarten?

Ontpoldering Westerschelde
In aansluiting hierop een laatste vraag, over de voorgenomen ontpoldering bij de Westerschelde: wanneer komt de minister met haar reactie op het rapport van de commissie Nijpels en het rapport van ZLTO en Levende Delta? Voorts zijn wij van mening dat vruchtbare landbouwgrond niet ontpolderd mag worden!


---

----------

30 654 nr. 62
Voor de bouw en het op de markt zetten van een innovatief en duurzamer stalconcept is een milieuvergunning nodig. Voor deze milieuvergunning zijn echter gegevens nodig op basis van metingen bij enkele van die stallen (minimaal vier), die echter niet gebouwd mogen worden zonder milieuvergunning. Voor een individuele ondernemer is het ook niet mogelijk vier stallen met proefstalstatus te bouwen. Een lastige constructie dus. Zie agd-artikel over Kempfarm-concept. Met dit probleem heeft bijvoorbeeld de fa. Van der Ham te kampen. Zij hebben ons gecontacteerd over die nieuwe techniek voor mestverwerking (vacuümdestillatie). Zie brief van de NMV (zij staan achter dit project). Dit voorbeeld zou u kunnen gebruiken voor of in geval van interruptie.
Brief d.d. 5 december 2008 met onderwerp âVermindering regeldruk LNVâ
Antwoord op schriftelijke vragen van Snijder-Hazelhoff (Ingediend op 1 aug. 2008; nr. 118).