Gemeente De Bilt


College bepleit vereenvoudiging procedure kapvergunning

Het college van Burgemeester en wethouders wil de regeldruk voor de inwoners verminderen. Onder de noemer "Beter Geregeld" zijn allerhande gemeentelijke regels en vergunningen onder de loep genomen om te zien waar het eenvoudiger kan. De kapvergunning is daar één van.

Het voorstel Deregulering kapvergunning dat het college aan de raad doet, vraagt om een bestuurlijke afweging. Meerdere belangen spelen hierbij een rol. De raad wordt gevraagd een aantal afwegingen te maken en tot een keuze te komen.

Eenvoudig en transparant

Op de eerste plaats streeft de gemeente naar duidelijke, transparante regelgeving en minder rompslomp voor de burgers.

Groen karakter

Daarnaast is de gemeente De Bilt rijk aan groen en dat moet zo blijven. Vereenvoudiging van de kapvergunningsprocedure mag niet leiden tot het verdwijnen van het groene karakter van de gemeente.

Bomenlijst

Er is een bomenlijst opgesteld. Op die lijst staan circa 500 meest waardevolle particuliere bomen in deze gemeente. Aan de hand van een aantal objectieve criteria, overgenomen van de Bomenstichting, zijn punten toegekend aan elke boom op de lijst. Wanneer de raad een grenswaarde vaststelt van een bepaald aantal punten, wil dat zeggen dat bomen die minder punten scoren van de lijst af gaan en vergunningvrij kunnen worden gekapt. Voor particuliere bomen die niet op de lijst staan geldt dat deze vergunningvrij kunnen worden gekapt. Alle gemeentelijke bomen (in het openbare groen) vallen wel onder het regime van de kapvergunning.

Door weloverwogen een grenswaarde vast te stellen ontstaat een bomenlijst. Voor alle bomen op die lijst is een kapvergunning vereist. Op deze manier maakt het gemeentebestuur de procedure rond de kapvergunning een stuk eenvoudiger en doorzichtiger. Bovendien wordt het groene karakter van de gemeente beschermd.

de Bilt, 9 december 2008