Groene golf op NOT 2009

Publicatiedatum: 11-12-2008


De NOT krijgt een Groene Route. De Groene Route leidt bezoekers langs exposanten die het onderwijs een positieve bijdrage te bieden hebben op het gebied van natuur, milieu en voedsel. Doelstelling is om acties en leermomenten rond 'groen' in de klas te promoten. De Groene Route is een initiatief van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Zij beoogt meer en positieve aandacht voor LNV-thema's binnen het onderwijs. Initiatiefnemer Marc Roosjen: 'Met de Groene Route willen we ons sterk maken voor meer groen in het onderwijs en we verwachten dat een gezamenlijk initiatief zeker meer aandacht oplevert dan voor elke individuele aanbieder apart het geval zou zijn.'

Deelnemers
Het nieuwe initiatief telt twaalf individuele aanbieders die lespakketten en/of informatie bieden voor het onderwijs dat erop gericht is kinderen meer bewust te maken van hun natuurlijke omgeving en leerkrachten te stimuleren tot het opnemen van 'groen' in hun lessen. Deelnemers zijn Artis, Diergaarde Blijdorp, Educatheek.nl, Greenpeace, Ministerie Landbouw, Natuur en voedselkwaliteit, Natuurschool, Ontwikkelcentrum, Platform Boerderijeducatie, Productschap Tuinbouw, Smaaklessen/Schoolgruiten, Stichting Nationale Boomfeestdag en Stichting Veldwerk Nederland. De deelnemers zullen herkenbaar zijn door het logo dat speciaal voor de Groene Route wordt ontwikkeld.

Thema's
De thema's van de Groene Route zijn natuur en milieu (in en om de school en buiten de stad), voeding en (bewerkt) voedsel, boerderijeducatie, omgaan met dieren/dierenwelzijn (gezelschapsdieren, wilde dieren en landbouwhuisdieren) en landschappen. Alle deelnemers aan de Groene Route zullen op hun standpresentatie een uiting en/of actie doen die aansluit bij het 'groene denken' in de klas.

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is initiatiefnemer voor deze groene promotie. Gerda Verburg, minister van LNV: 'Het contact tussen kind en natuur, het groen, moet weer hersteld worden. Leven met en in de natuur moet weer vanzelfsprekend worden. Het is belangrijk dat kinderen weten waar voedsel vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd. Zo raken kinderen betrokken. En alleen door betrokkenheid kunnen zij later zelf verantwoordelijkheid nemen.'

Actie en prijzen
Wie tijdens de NOT 2009 vijf of meer stands van de Groene Route bezoekt en vijf vragen over de groene deelnemers goed beantwoordt op een volledig ingevulde antwoordkaart, kan mooie prijzen winnen. Iedere dag worden uit de inzenders drie winnaars getrokken, die met een educatieve groene prijs naar huis gaan.

---


Noot voor de redactie,

VNU Exhibitions