Stichting Natuur en Milieu

Speel mee met de quiz en win een leuke prijs

zeekracht. wij en windenergie

Windmolenparken op zee komen langzaam dichterbij

11 december 2008 - Het Kabinet bespreekt vrijdag 12 december een voorstel om op de Noordzee twee locaties, ver uit de kust, te bestemmen voor windmolenparken. Een prima idee, vindt Stichting Natuur en Milieu, maar lever boter bij de vis. Reserveer nu al geld voor de molens die tussen nu en 2020 worden gebouwd.

Wind op zee - en ook op land - is enorm belangrijk om het klimaat te redden, en om de Nederlandse energievoorziening onafhankelijker van andere landen te maken. Daarvoor is alleen het aanwijzen van plekken voor windparken niet genoeg, de overheid moet ook investeren. Op dit moment heeft het Kabinet voor slechts 450 MW (Megawatt) geld gereserveerd, terwijl het 6.000 MW gerealiseerd wil zien in 2020.

Natuur en Milieu wil dat de overheid nu vast het geld reserveert dat nodig is tot en met 2020. Het Kabinet verschuilt zich achter het argument dat het niet over het eigen graf heen kan regeren en dus geen geld kan vrijmaken voor de periode na 2012. Dat is onzin, want voor andere grote infrastructuurprojecten, zoals wegen, wordt dit ook gedaan. Natuur en Milieu wil dat de reservering in de Voorjaarsnota, de bijstelling van de begroting, geregeld wordt.

Zeekracht: bouw mee!
Natuur en Milieu heeft onlangs Zeekracht gelanceerd om zelf windmolens te gaan bouwen op de Noordzee. Met 8.000 MW kunnen alle Nederlandse huishoudens van zeestroom worden voorzien. Wil je meehelpen om de windmolens op zee te realiseren, word dan lid van Club Zeekracht voor 10 euro per jaar.

Aanmelden kan via www.zeekracht.nl

Publicatiedatum: 11-12-2008