Gemeente Den Haag

Persbericht Gemeente Den Haag, Dienst Stedelijke Ontwikkeling

Den Haag, donderdag 11 december 2008

Discussienota voor samenspraak Scheveningen vastgesteld

Hoe ziet Scheveningen er in 2020 uit?

Het college van burgemeester en wethouders presenteerde vandaag de discussienota Scheveningen- kust. De discussienota dient als basis voor de samenspraak met de stad en bevat ideeën voor de toekomst van Scheveningen Bad, Dorp, het Havenkwartier Noord en voor een nieuwe verkeersstructuur. De samenspraak vindt plaats aan de hand van de in de nota gestelde discussievragen. Daarnaast wil het college een platform instellen, dat gevraagd wordt haar visie op het toekomstige Scheveningen Bad te geven. Het platform zal bestaan uit een vertegenwoordiging van bewoners, ondernemers en de toeristenbranche.

Met de vaststelling van de Nota van Uitgangspuntennota in februari jl. heeft de gemeenteraad voor de verschillende delen van Scheveningen de richting voor de toekomst bepaald. Zo is besloten een impuls te geven aan Scheveningen Bad met een vernieuwingspakket dat onder meer bestaat uit meer theaters, hotelaccommodatie en meer zicht op zee. Tijdens de samenspraak staat centraal hoe dit vernieuwingspakket vorm te geven, en waar en op welke manier dat moet gebeuren in Scheveningen Bad.

In het Havenkwartier Noord wil de gemeente de Kompasbuurt en Lindoduin vernieuwen. Daarnaast moet de bedrijvigheid hier meer aansluiten op het maritieme karakter van de haven en het sportstrand. Ook bevat de nota twee voorstellen voor een nieuwe verkeersstructuur van Scheveningen om het groeiende verkeer te kunnen opvangen.

Vernieuwingspakket Bad

In de afgelopen jaren zijn de bestedingen van de bezoekers in Scheveningen Bad teruggelopen. Daarover maakt de gemeente zich zorgen omdat dit negatieve gevolgen kan hebben voor de ondernemers en de werkgelegenheid in Scheveningen, maar ook voor het voorzieningenniveau voor de bewoners. Om het tij te keren zijn voor Bad de volgende doelstellingen geformuleerd: het verhogen van de gemiddelde verblijfsduur en de bestedingen per bezoeker en het verhogen van de bezoekersaantallen in de niet-zomermaanden. Om dit te bereiken heeft de gemeenteraad een vernieuwingspakket samengesteld met onder meer: 600 nieuwe hotelkamers, drie nieuwe theaters met elk 700 stoelen, een nieuwe moderne winkelstraat of eigentijds winkelcentrum en nieuwe aantrekkelijk vormgegeven pleinen die toegang geven tot zee, strand en de boulevard.

De vraag is hoe je dit vernieuwingspakket vorm geeft, waar en op welke wijze doe je dit in Scheveningen Bad?

Om een eerste idee te krijgen heeft de gemeente het Amerikaanse bureau Jerde gevraagd een studie te doen naar de mogelijkheden om dit pakket in Bad te realiseren. Daarnaast wil de gemeente graag van de bewoners van Scheveningen en Den Haag horen hoe zij Scheveningen Bad een nieuwe impuls willen geven. Verder wil het college een platform instellen dat zelf een visie ontwikkelt over hoe en waar het vernieuwingspakket een plek kan krijgen in Scheveningen Bad. De gemeente zal het platform inhoudelijk en financieel ondersteunen, zodat het een gespecialiseerd bureau kan inschakelen om deze visie te ontwikkelen. Er volgt nog overleg met betrokken partijen hoe één en ander vorm te geven. Op basis van de ontvangen ideeën uit de samenspraak, het voorstel van het platform en de studie van Jerde zal het college de gemeenteraad een voorstel voor Bad voorleggen.

Inhoud discussienota

De discussienota is gebaseerd op de Nota van Uitgangspunten en een analyse van de gebieden Bad, Dorp, Havenkwartier Noord en studies om te komen tot een goede verkeersafwikkeling. Hieruit zijn de eerste ideeën afgeleid. De nota bespreekt de thema's: openbare ruimte, economie, verkeer en parkeren, wonen, landschap en natuur en leefbaarheid, vrije tijd en sport. Daarnaast wordt er specifiek op de deelgebieden Bad, Dorp en Havenkwartier Noord ingegaan. De discussienota verschijnt in de vorm van een publieksvriendelijke folder, die voor de feestdagen huis-aan-huis in het plangebied verspreid wordt. De samenspraak start na de feestdagen met een informatiemarkt in het Informatiecentrum Ontwikkelingen Scheveningen - kust; `SCH. 2020?, in de voormalige kaarsenmakerij op Strandweg 11. De informatiemarkt is naar verwachting zaterdag 10 januari.

Lijnen - pleinen - sferen

Een belangrijk uitgangspunt is het ruimtelijk model: lijnen-pleinen-sferen. Dit model gaat uit van de drie kenmerkende gebieden in Scheveningen; Bad, Dorp en Haven met elk hun eigen identiteit en kracht. Bad met zijn badgasten en de wereld van vermaak en vertier, het rustige historische karakter van dorp en de stoere, robuuste maritieme sfeer rond de haven. Het Masterplan moet met voorstellen komen om de bestaande sferen van de gebieden te versterken waardoor Scheveningen ook buiten het zomerseizoen zeer de moeite waard is. Daarnaast is de bereikbaarheid een belangrijke voorwaarde voor het functioneren van Scheveningen. Hiervoor zijn twee verkeersmodellen gemaakt met als doel bezoekersverkeer te scheiden van het bewonersverkeer, zodat de overlast voor bewoners vermindert. Verder worden voorstellen gedaan om het openbaar vervoer te verbeteren en het fietsgebruik te stimuleren.

Proces

Met de Structuurvisie Den Haag 2020, Wereldstad aan Zee heeft de gemeenteraad de ambities voor de toekomst van de stad vastgelegd. De Wereldstad aan Zee krijgt vorm door de ontwikkeling van negen kansgebieden waarvoor een masterplan gemaakt wordt. Scheveningen- kust is één van die gebieden. De eerste stap daarin was de vaststelling in februari jl. van de Nota van Uitgangspunten. De discussienota is een verdere uitwerking van de uitgangspunten. De Nota van Uitgangspunten vormt samen met de resultaten van de samenspraak de basis voor het nog te maken masterplan Scheveningen -kust, dat medio 2009 aan de gemeenteraad wordt aangeboden.

Andere plannen in Scheveningen

De gemeenteraad heeft al een besluit genomen over de plannen voor de boulevard, het voormalig Norfolk terrein en het Noordelijk havenhoofd. Deze plannen vormen daarom geen onderdeel van de samenspraak. Het consortium AM/Vestia/Zublin Granada heeft een plan ingediend voor de aanleg van een buitenhaven met een cruiseterminal. Hiervoor hebben zij drie scenario's ontwikkeld. Het college zal in februari 2009 een besluit nemen welke voorkeursvariant nader uitgewerkt kan worden. Na een haalbaarheidsanalyse zal deze voor besluitvorming worden voorgelegd aan de gemeenteraad.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Noot voor de redactie,