Gemeente Den Haag

GOUDEN BUURTINITIATIEVEN MET PLATINA BEKROOND (10 december)

Negen nominaties Gulden Klinker en drie Platina Klinkerprijzen op Den Haag Schoon-dag

Vandaag heeft wethouder Baldewsingh drie Platina Klinkerprijzen uitgereikt aan Gulden Klinkergroepen die meer dan vier jaar in hun buurt actief zijn. De eerste prijs is gewonnen door speeltuin Beatrijsstraat, de tweede prijs is voor het Groenproject Sirtemastraat 209-476 en de derde prijs voor de Straatgroep 2e de Riemerstraat. Aan de prijzen zijn geldbedragen verbonden van respectievelijk 5.000, 3.000 en 2.500.
Ook zijn negen nieuwe Gulden Klinkergroepen vandaag genomineerd. Deze groepen komen in 2009 in aanmerking voor het instraten van een Gulden Klinker en het bijbehorende bedrag van 1.300.

Wethouder Baldewsingh kijkt terug op een geslaagde Den Haag Schoon-dag: "Het is geweldig te merken dat zoveel Hagenaars zich inzetten voor een schone en betere buurt. Vandaag zijn de Gulden Klinkergroepen eens extra in het zonnetje gezet. Een prachtig project, waaraan al 66 groepen meedoen. Hopelijk zijn dat er volgend jaar 100!" De Den Haag Schoon-dag startte met het uitreiken van bezems aan winkeliers in zes grote winkelstraten.
's Middags hebben jongeren in het Zuiderpark zwerfvuil bij de skatebaan opgeruimd. De avond stond in het teken van de Gulden en Platina Klinkers.

Platina Klinkers
De eerste Platina Klinkerprijs is gewonnen door de speeltuin Beatrijsstraat. Kinderen en volwassenen uit de buurt houden de speeltuin en de speelruimte al meer dan vijf jaar schoon. Zelfs de peuters doen enthousiast mee en de oudere kinderen helpen de kleintjes.
De tweede prijs is gegaan naar het Groenproject Sirtemastraat 209-476. Deze groep pakt het groen in de buurt regelmatig aan en daardoor ziet alles er keurig verzorgd uit. Naast de zorg voor het groen is de groep erg alert op zwerfvuil, hondenpoep, graffiti en de veiligheid in de buurt.
De derde prijs is voor de Straatgroep 2e de Riemerstraat. Dit is een enthousiaste groep vrijwilligers die al 32 jaar hun straat schoonhoudt. Na het schoonmaken wordt altijd gezamenlijk koffie gedronken.

Gulden Klinkernominaties
Negen groepen zijn genomineerd voor de Gulden Klinker en hebben het bijbehorende certificaat uit handen van wethouder Baldewsingh ontvangen.

- Kids op Dreef (Escamp): jongeren die samen met volwassenen de Gravendreef schoonmaken.

- De Binnentuin (Escamp): gezamenlijk onderhouden van de gemeenschappelijke binnentuin.

- De Rades (Escamp): onderhoud geveltuintjes en de straat schoon houden. Kunstenaarsgalerij.

- De Nutsschool Woonstede (Escamp): met de leerlingen van de school opruimen en opknappen van drie schoolpleinen

- SBO De Springplank (Escamp): kinderen van de school maken samen met de docenten regelmatig het schoolplein en de directe omgeving schoon.
- Jongeren4You(th) (Centrum): jongeren zetten zich in voor een schone en veilige wijk door diverse activiteiten: schoon maken van de straat, thema bijeenkomsten, aanspreken van jongeren op wangedrag etc.
- Broodophaal project (Centrum): ophalen van oud brood bij de buurtbewoners samen met de kinderen en moeders uit de buurt.
- Project Rietvoorndaal (Loosduinen): grasmaaien, plantenbakken bijhouden, adoptie afvalbak legen en de wijk schoonhouden.
- Surfriderfoundation (Scheveningen): schoonhouden van het strand met jong en oud.

Gulden en Platina Klinkers
Iedereen in Den Haag die zich inzet om zijn omgeving leefbaarder te maken - of dat nou buurtbewoners, winkeliers of scholieren zijn - kan een Gulden Klinker krijgen. Een keer per jaar worden de nieuwe nominaties voor de Gulden Klinker bekend gemaakt. Elke groep die haar actie(s) het hele jaar volhoudt, krijgt de Gulden Klinker ingestraat en ontvangt het bijbehorende bedrag. Met het geld kan bij de gemeente materialen of diensten worden ingekocht die de buurt nog schoner, veiliger of gezelliger maken.

Een groep komt in aanmerking voor de Platina Klinkerprijs als zij minstens vier jaar succesvol haar acties heeft volgehouden. De prijzen die verbonden zijn aan de Platina Klinker: 1e prijs 5000, 2e prijs 3000, 3e prijs 2500. Jaarlijks kent een adviescommissie de Platina Klinkerprijzen toe aan maximaal drie Gulden Klinkergroepen.