80 miljoen verlies door woningexecuties

11/12/2008 15:00
/> Woningmarktcijfers.nl

In 2008 zullen door banken ongeveer 2.000 woningen via een executoriale veiling worden verkocht. Dit is nauwelijks meer dan het aantal in 2007. Een forse stijging, bijvoorbeeld als gevolg van de kredietcrisis, is nog niet waar te nemen. In de eerste vier maanden van 2008 bedroeg het aantal executies 675. Volgens Leo van de Pas, directeur van de website Woningmarktcijfers.nl, zijn deze woningen bijna 40.000 euro (22,5%) beneden de reële marktwaarde verkocht. Al deze transacties samen zorgen voor een vermogensschade van 80 miljoen euro op jaarbasis. Woningmarktcijfers.nl heeft een derde van de veilingtransacties geanalyseerd aan de hand van cijfers van het Kadaster. Allereerst is gekeken naar de oorspronkelijke aankoopsom van de woning. Vervolgens is op basis van prijsontwikkelingen de waarde op het moment van veilen bepaald. Hierbij is geen rekening gehouden met een eventuele waardevermeerdering door verbouwing of woningverbetering, evenmin met waardevermindering door achterstallig onderhoud. De geïndexeerde woningwaarde op de veilingdatum bedraagt 178.000 euro. Op de veiling brachten woningen gemiddeld 138.000 euro op. In Flevoland, Limburg en Zuid Holland zijn verhoudingsgewijs de meeste veilingen gehouden, in Utrecht, Noord Brabant en Noord Holland de minste. In 45% van alle gevallen betreft het appartementen. De woningen zijn gemiddeld 57 maanden geleden aangekocht.

Miljoenenwinst voor banken en handelaren

Woningmarktcijfers.nl heeft ook onderzocht wat er na de veiling met de woningen is gebeurd. Veertig procent van de geveilde woningen is binnen 8 maanden doorverkocht. De gemiddelde transactieprijs bedroeg 160.000 euro. De meeropbrengst bedraagt dus 23.000 euro per woning, of ruim 18 miljoen op jaarbasis. Het is niet bekend in hoeveel gevallen woningen door de bank zijn ingekocht en welk deel is opgekocht door handelaren. Het kopen op een veiling blijft, ondanks hogere aankoopkosten, nog steeds winstgevend. Banken die tijdens een veiling niet actief meebieden laten miljoenen lopen. Toch bestaat de indruk dat banken en de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (uitvoerder van de Nationale Hypotheekgarantie) momenteel een actiever beleid voeren ten aanzien van het beheer van achterstallige leningen en op die manier de schade bij veilingen proberen te beperken.

Het veilingsysteem is nog steeds nauwelijks toegankelijk voor de particuliere huizenkoper en dat is ook het Ministerie van Justitie een doorn in het oog. Op een veiling moet onvoorwaardelijk worden gekocht, dus zonder bedenktijd en voorbehoud voor financiering. In vele gevallen is de woning vooraf niet eens te bezichtigen. Een slecht functionerend veilingsysteem zal de gevolgen van de kredietcrisis op de woningmarkt alleen maar versterken en daar zit niemand op te wachten.

Oorspronkelijke aankoopsom 145.000 euro

Geïndexeerde waarde op executiedatum 177.000 euro

Veilingopbrengst 138.000 euro

Vermogensverlies 39.000 euro

Opbrengst in % van waarde 77,5%

Gemiddelde koopsom na doorverkoop 161.000 euro

Meeropbrengst t.o.v. veilingprijs 23.000 euro

Aantal maanden tussen aankoop en veiling 57

Aantal maanden tussen veiling en doorverkoop 4

Bronvermelding: Publicatie van deze gegevens is toegestaan uitsluitend met duidelijke en correcte vermelding van de bron: www.woningmarktcijfers.nl

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.woningmarktcijfers.nl