Nek-aan-nek race Ghanese verkiezingen live gevolgd in Amsterdam

11/12/2008 15:05

Schuttelaar & Partners B.V.

Op 8 december kwamen de Ghanese en Nederlandse gemeenschap samen in het Augustinus College in Amsterdam om de uitslagen van de Ghanese verkiezingen te volgen. Via een live verbinding met een journalist in Accra volgden de ruim 250 aanwezigen gespannen de uitslag. Verschillende experts waaronder Hans Eenhoorn (UN Taskforce on Hunger), Eric Odoi-Anim (Ghanese Ambassade) en Kathleen Ferrier (CDA-woordvoerder voor Ontwikkelingssamenwerking) debatteerden met de aanwezigen.

Koninklijke onderscheiding

Tijdens de bijeenkomst onder leiding van Amma Asante en Farid Tabarki, ontving Hans Eenhoorn een Koninklijke Onderscheiding uit handen van loco-burgemeester Heerze van Bloemendaal. Hans Eenhoorn ontving de onderscheiding voor zijn rol binnen de UN Taskforce on Hunger, de Club van Rome en zijn inspanningen als lid van het Schoolfeeding Initiative Ghana Netherlands (SIGN).

Live verbinding met Ghana

De live videoverbinding met Ghana was een van de trekpleisters van de avond. Journalist Kent Mensah presenteerde vanuit Accra de laatste resultaten en beantwoorde vragen van de aanwezigen. De spannendste verkiezingen sinds jaren hebben nog geen winnaar opgeleverd en een tweede ronde voor de presidentsverkiezingen zal plaatsvinden eind december.

Aanleiding

SIGN, NCDO en Schuttelaar en Partners hebben de Ghana Election Night georganiseerd om Ghana onder de aandacht te brengen als succesvoorbeeld voor ontwikkeling en democratisering in Afrika. In het afgelopen jaar heeft er in Afrika veel geweld rondom verkiezingen plaatsgevonden, onder andere in Zimbabwe en Kenya en heel recent in Nigeria. Dit geweld heeft een negatief Ghana is echter een jonge, stabiele democratie dat in de afgelopen jaren indrukwekkende economische en sociale ontwikkeling heeft meegemaakt.

Millenniumdoelen, landbouw en gezondheidszorg

Tijdens de avond stond ontwikkelingssamenwerking centraal. Ghanese en Nederlandse experts vertelden over de millennium ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Tijdens het politieke debat, georganiseerd door de Evert Vermeer Stichting en Cordaid debatteerde de zaal enthousiast mee over de thema's landbouw en gezondheidszorg.

Het SIGN platform, dat het Ghanese schoolmaaltijdenprogramma gericht op kinderen en lokale boeren ondersteunt, bracht een statement uit waarin zij benadrukten ongeacht de uitkomst van de verkiezingen steun te geven om het schoolvoedingsprogramma ook na de verkiezingen tot een succes te maken. Daarbij is commitment voor de komende twee jaar. De ambitie is om het SIGN secretariaat vanaf 2010, over te dragen aan Ghanese partners.

Organisatie

NCDO (Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling) betrekt mensen in Nederland bij internationale samenwerking en ondersteunt hen met informatie, subsidie en adviezen. SIGN (Schoolfeeding Initiative Ghana Netherlands) ondersteunt het Ghanese schoolmaaltijdenprogramma en informeert het Nederlandse publiek hierover, zodat bedrijven en organisaties ook zelf een concrete bijdrage kunnen leveren. Schuttelaar & Partners is een communicatieadviesbureau dat draagvlak creëert voor innovaties op het gebied van voeding, gezondheid en duurzaamheid. Kijk voor foto's en het verslag op www.ghanaelections.nl.





http://www.ghanaelections.nl