Gezondheidsraad
Health Council of the Netherlands

Datum : 11 december 2008

Persbericht Kwaliteit van zorg blijft gehandhaafd bij overheveling van taken

De introductie van nieuwe zorgprofessionals en taakoverheveling in de gezondheidszorg hebben niet tot kwaliteitsverlies geleid. In één opzicht is er zelfs winst: praktijkondersteuners en -assistenten van huisartsen, nurse practitioners en physician assistants blijken patiënten vaak beter te kunnen begeleiden. Patiënten zijn dan ook tevreden ­ al zoeken ze uit zichzelf meestal ook nog de arts op. Of taakherschikking ook efficiënter is moet echter nog blijken. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een signalement dat vandaag wordt aangeboden aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hoe staat het met taakherschikking in de gezondheidszorg? Worden de verwachtingen ­ hoge kwaliteit tegen lagere kosten ­ waargemaakt? Voor de kwaliteit hoeven we niet te vrezen, suggereert het beperkt beschikbare onderzoek. Aan die belangrijke voorwaarde is dus voldaan.
Of het uitvoeren van taken door niet-artsen ook efficiënter is, valt nu nog niet te zeggen. Wel is duidelijk dat er op dit moment vooral nieuwe zorgprofessionals bij komen, zonder dat het zorgproces anders wordt ingericht. Van een echte herverdeling is dus nog geen sprake, terwijl juist dat kansen biedt voor efficiënter werken. Een van de struikelblokken is dat artsen niet alle mogelijkheden om taken over te hevelen al benutten. Protocollering zou kunnen helpen om hun vertrouwen in niet- artsen te vergroten. Op termijn zou taakoverheveling echter ook moeten leiden tot een andere inrichting van het zorgproces ­ dat dan ook doelmatiger kan zijn.

De publicatie `Taakherschikking in de gezondheidszorg'(nr. 2008/25) is te downloaden van www.gr.nl en in een papieren versie op te vragen bij het secretariaat van de Gezondheidsraad, fax (070)340 7523, e-mail: order@gr.nl. Nadere inhoudelijke inlichtingen verstrekt drs. E.J. Schoten, tel. (070)340 7180 , e-mail ej.schoten@gr.nl.

Bezoekadres Postadres Parnassusplein 5 Postbus 16052
2511 VX Den Haag 2500 BB Den Haag Telefoon (070) 340 7520 Telefax (070) 340 75 23 E-mail: info@gr.nl www.gr.nl