FNV

11-12-2008

Unicef: kinderopvang relatief duur

VN-organisatie Unicef bevestigt wat de FNV al jaren zegt: de kinderopvang in ons land is relatief duur. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van de kinderopvang in de rijke OESO-landen.

Nederland zit volgens Unicef in de middenmoot: zie toelichting in het rapport Het rapport laakt ook de korte duur van het ouderschapsverlof in Nederland. Maar dat probleem wordt met de verdubbeling van het verlof per 1 januari a.s. een stuk kleiner, zegt FNV-beleidsmedewerkster Linda Rigters. "Wat dat betreft is het rapport al achterhaald. Alleen is de financiële compensatie nog ver onder de maat. Een ouder krijgt een vergoeding via de belasting die slechts de helft van het minimumloon bedraagt."

Eerste levensfase cruciaal Het onderzoeksrapport 'Innocenti Report Card 08 - The Childcare Transition' noemt de ontwikkeling van kinderen in hun eerste levensfase cruciaal voor het kind. Volgens het rapport is de huidige opgroeiende generatie in de landen van de OESO de eerste waarvan een meerderheid een belangrijk deel van hun prille leven buitenshuis wordt opgevangen of verzorgd.

De onderzoekers wijzen erop dat het wetenschappelijk steeds duidelijker wordt dat het op vroege leeftijd bezoeken van kinderopvang zowel positieve als negatieve gevolgen kan hebben voor de kinderen. "De kwaliteit van zorg in de eerste maanden en jaren van een kinderleven is van kritisch belang voor bijna alle aspecten van de ontwikkeling van het kind."

Baby's liever thuis houden De onderzoekers houden echter een sterk pleidooi tegen opvang buitenshuis van baby's. "Uit onderzoek blijkt dat lange dagen in de opvang van een kind op zeer jonge leeftijd (eerste maanden) negatieve gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van het kind. Voor baby's zijn warme responsieve relaties en één op één contact cruciaal. Het is de vraag of opvang in een groep dat voldoende kan bieden, hoe goed die opvang ook is. In de Scandinavische landen maakt het ouderschapsverlof het mogelijk dat één van de ouders minstens het eerste levensjaar thuis met de baby kan doorbrengen. Hiervan wordt in deze landen massaal gebruik gemaakt."