Gemeente Leidschendam-Voorburg


Baggeren in Rijnland

11 december 2008 - Het hoogheemraadschap van Rijnland is sinds 2006 bezig met de voorbereiding en uitvoering van een groot baggerprogramma in Zuidwest Rijnland, waarin ook Stompwijk en Leidschendam liggen. Er moet een enorme hoeveelheid bagger uit de watergangen worden gehaald. Afgelopen jaar is ongeveer 50.000 kuub vervuilde bagger verwijderd en afgevoerd, bijna tien procent van de totale hoeveelheid bagger. Vanaf januari 2009 begint het grote baggerwerk: in drie jaar tijd bijna een half miljoen kubieke meter bagger!

Als eerste komen de watergangen in de bebouwde kom aan de beurt. De bagger die daaruit komt bevat rommel als flessen, blikjes en stenen. Een gespecialiseerd bedrijf maakt het op een aantal verwerkingslocaties in de regio geschikt voor hergebruik. In de loop van 2009 is het landelijk gebied aan de beurt. Het grootste deel van de bagger wordt op de traditionele manier naast de watergangen over het land verspreid. Landeigenaren zijn verplicht om de bagger uit aangrenzende watergangen op hun land te accepteren; men noemt dit de ontvangstplicht. Omdat er veel bagger uit de watergangen zal komen gaat Rijnland met alle landeigenaren afspraken maken over een vergoeding van eventueel geleden schade.

Een schuifboot duwt de bagger vooruit.
Een schuifboot duwt de bagger naar een verzamelpunt waar een kraan de bagger uit het water schept (© SevS/Slootweg)

Er zijn veel plaatsen waar bagger niet verspreid kan worden. Denk hierbij aan volkstuinen, kassen, of plaatsen waar wegen en fietspaden langs de sloot liggen. De bagger uit deze sloten gaat naar een tijdelijk depot in de buurt waar ze indroogt tot herbruikbare grond. Rijnland gaat deze grond gebruiken bij het verstevigen van oevers. Deze combinatie van baggeren en oeverversterking werkt kostenbesparend. Bovendien hoeven dan veel minder vrachtwagens heen en weer te rijden.

Meer informatie over het baggerprogramma is te vinden op de website van het hoogheemraadschap van Rijnland.