Gemeente Nijkerk


Nieuw geurbeleid biedt meer maatwerk in landelijke gebieden

Het college stelt de gemeenteraad voor om een nieuw geurbeleid vast te stellen. Het nieuwe geurbeleid biedt meer maatwerk. Het geeft veehouderijbedrijven meer mogelijkheden in de landelijke gebieden. Het maakt de bouw van geplande nieuwe woonwijken en bedrijfsterreinen mogelijk én zorgt nog steeds voor een goed woon- en leefklimaat.

Op 1 januari 2007 is de Wet geurhinder veehouderij in werking getreden. Deze wet bepaalt welke geuroverlast veehouderijbedrij-ven mogen veroorzaken. Om maatwerk te kunnen leveren mogen gemeenten op bepaalde plekken bewust meer geur toe staan of op andere plekken besluiten strenger te zijn. Om dit te doen moet de gemeenteraad een gemeentelijke verordening vaststellen.

Op 24 april 2008 heeft de gemeente geurbeleid vastgesteld. Dit beleid was gebaseerd op de toezegging van de rijksoverheid dat de nieuwe wet geen gevolgen zou hebben voor de bestaande situatie. De nieuwe wet blijkt in de praktijk echter strenger uit te werken. Dit is nadelig voor de uitbreidingsmogelijkheden van veehouderijbe-drijven en maakt ook dat niet alle nieuwbouwplannen door kunnen gaan. Dit was voor de gemeente Nijkerk aanleiding om nieuw beleid vast te stellen en per gebied specifiek maatwerk te bieden.

In een aantal gebieden, zoals rondom de geplande uitbreiding van Nijkerkerveen en het toekomstige bedrijfsterrein De Flier, wordt meer geur toe gestaan. Hiermee maakt de gemeente bestaande woningbouwplannen en uitbreiding van bedrijfsterreinen mogelijk. Voor de omliggende agrarische bedrijven heeft dat geen gevolgen of geven de hogere geurnormen zelfs uitbreidingsmogelijkheden. Het leefklimaat voor de toekomstige bewoners blijft goed.

Het nieuwe geurbeleid is in overeenstemming met het geurbeleid van omliggende gemeenten, waar ook voor maatwerk is gekozen.

Donderdag 18 december 2008 neemt de gemeenteraad een besluit.

Meer weten over dit onderwerp?


- Raadsvoorstel aanpassing Verordening geurhinder en veehouderij

- Ontwerpbesluit aanpassing Verordening geurhinder en veehouderij

- Nijkerk Gebiedsvisie definitieve versie
- Nijkerk Gebiedsvisie bijlagen (gezien de grootte van dit document liggen de bijlagen ter inzage op het stadhuis.)
- Verordeningskaart definitief