Dienstenbond CNV

Nieuws

11 december 2008

Nieuwe ABU cao voor uitzendkrachten!

Na lang onderhandelen is er eindelijk een principeakkoord over de ABU cao voor uitzendkrachten tot stand gekomen. In deze info leest u alles over het akkoord en worden de nieuwe afspraken uitgelegd. U kunt natuurlijk ook uw stem uitbrengen en ons laten weten wat u van de afspraken vindt.

De onderhandelingen
Vanaf april 2008 zijn we met de werkgeversorganisatie ABU in gesprek geweest over de nieuwe cao. Over een nieuwe uitzendcao onderhandelen is altijd veel werk omdat er veel belangrijke onderwerpen besproken moeten worden. Om deze reden zijn er werkgroepen gemaakt die allemaal hun eigen onderwerp hebben uitgewerkt. Zo was er een werkgroep beloning, een werkgroep scholing en een werkgroep differentiatie. Deze laatste werkgroep moest vooral bekijken of het ook mogelijk is om voor bepaalde groepen uitzendkrachten, zoals bijvoorbeeld studenten of uitzendkrachten in fase C, aparte afspraken te maken. Dit blijkt door de wet gelijke behandeling erg lastig en dus hebben we over dit onderwerp uiteindelijk maar weinig afspraken kunnen maken.

Bij het onderwerp beloning hadden wij hard ingezet op de inlenersbeloning vanaf dag 1. Nu krijgen uitzendkrachten pas recht op de inlenersbeloning na 26 weken werken bij dezelfde inlener. Helaas bleek dit onderwerp niet bespreekbaar voor de werkgevers. Het heeft ons heel veel inspanning gekost om op het terrein van beloning voor de uitzendkrachten toch vooruitgang te boeken. Gelukkig is het ons wel gelukt, al hadden de afspraken wat ons betreft, nog beter gekund. Maar de winst die we op de beloning niet helemaal hebben kunnen boeken, hebben we wél geboekt op het terrein van de scholing voor uitzendkrachten. Over dit belangrijke onderwerp hebben we goede afspraken kunnen maken waarvan alle uitzendkrachten kunnen profiteren.

Stemmen
In de bijlage worden de afspraken van het principeakkoord besproken en uitgelegd. Er is veel afgesproken en natuurlijk is onderhandelen altijd geven en nemen. Uiteindelijk zijn wij tevreden over het bereikte resultaat. De positie van uitzendkrachten is verbeterd en met name op het terrein van scholing is belangrijke winst geboekt. Dit is voor CNV Dienstenbond dan ook reden om het principe akkoord positief aan u voor te leggen.

Graag horen wij uw mening. U kunt uw stem uitbrengen via het bijgevoegde stemformulier. Graag ontvangen wij het formulier retour voor 15 januari 2009.

Algemeen verbindend verklaren
Als u instemt met dit cao akkoord en de leden van de andere vakbonden doen dit ook dan zal deze cao algemeen verbindend worden verklaard. Dit betekent dat de cao gaat gelden voor alle uitzendkrachten in Nederland, ongeacht of hun werkgever, het uitzendbureau, lid is van de ABU.

Deze cao biedt dus een hele belangrijke minimum basis voor de arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten.

Vragen
Hopelijk zijn de gemaakte afspraken duidelijk. Als u nog vragen of opmerkingen heeft dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met bestuurder Sandra Hendriks via s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl of via 023-5651052 Sandra Hendriks gaat per 11 december a.s. met zwangerschapsverlof. Vanaf dat moment kunt u contact opnemen met haar vervanger, de heer Arie Kasper, a.kasper@remove-this.cnvdibo.nl, 023-5651052.