Gemeente Scheemda


Standbeeld van de SCHEUVELLOPER verdwenen.


De gemeente Scheemda heeft geconstateerd, dat het icoon van de Oldambtrit, het beeldje van de Scheuvelloper , staande aan de Diepswal te Scheemda is verdwenen.

Het beeld "De Scheuvelloper" is het symbool van de schaatsklassieker "De Oldambtrit".

De Oldambtrit, een van de twaalf schaatsklassiekers op natuurijs over 100 kilometer, is voor het laatst in 1996 verreden. Op de sokkel staan alle namen van de winnaars gegraveerd.

Waarschijnlijk is het bronzen standbeeld ontvreemd in de nacht van zondag 7 december op maandag 8 december. Uit eerste informatie bij omwonenden is gebleken dat niemand iets heeft vernomen.

De gemeente heeft aangifte gedaan van de diefstal bij de politie. Deze onderzoekt momenteel de zaak. Wel is duidelijk, dat het beeld waarschijnlijk bij de diefstal beschadigd is.

De waarde van het beeld is , bij een vorig jaar uitgevoerde taxatie, geschat op minimaal

EUR 10.000.-

Uiteraard hoopt de gemeente, dat het beeld weer terug wordt gevonden, mede vanwege de emotionele waarde die het beeld voor duizenden schaatsers heeft.

Het bronzen beeld van de schaatsenrijder werd in opdracht van de Vereniging "Handel en Nijverheid" - Scheemda vervaardigd. Deze vereniging vierde in 1987 haar 50-jarig jubileum. Het beeld werd onthuld op 23 mei 1987 door toenmalig burgemeester A. Post. De onthulling viel samen met de officiële opening van het Termunterzijldiep voor de vaarrecreatie.

Het beeld werd op 4 juni 1987, tijdens een raadsvergadering, aan de gemeente Scheemda geschonken. Het beeld is vervaardigd door P.H. Verdult uit Waarland.

De Scheuvelloper kan aangemerkt worden als een opvallend realistisch kunst.

Het beeld is vervaardigd volgens de z.g. verloren wasmethode , hetgeen betekent dat er helaas geen mal van het beeld bestaat.