Gemeente Nuenen


Brandweer Nuenen adviseert over veilig gebruik van kerstversiering

De Brandweer wil u in het kader van de naderende feestdagen adviseren over de kerstversieringen, die vele bedrijven/instellingen en particulieren in deze tijd van het jaar aanbrengen. Om de feestdagen een feest te laten blijven, geven wij u graag een aantal aanbevelingen over brandveiligheid. Het komt namelijk rondom de feestdagen herhaaldelijk voor dat de Brandweer moet uitrukken voor brand als gevolg van (brandgevaarlijke) aankleding of versiering.

Belangrijk is uw eigen verantwoordelijkheid. Denk zelf goed na over de versieringen die u aanbrengt en test deze eventueel op brandveiligheid.

De Brandweer wil benadrukken dat ondernemers en burgers primair zelf verantwoordelijk zijn voor de eigen veiligheid en dus ook voor het aanbrengen van de (brandveilige) versiering. Regelgeving is hier dan ook bedoeld als ondersteuning en/of aanvulling. Een goede gastheer zorgt ook voor de brandveiligheid van zijn gasten.

Er is, net als vorig jaar, veel te doen rondom het al dan niet toelaten van kerstversieringen in (openbare) gebouwen en horecagelegenheden. Wij zullen ons als Brandweer aan de regelgeving houden en daarvan niet afwijken. Hieronder staat de relevante regelgeving kort uitgewerkt.

Vluchten


- Zorg er ten allen tijde voor dat vluchten uit het gebouw mogelijk is!


- Zorg ervoor dat noodverlichting goed functioneert. Bij stroomuitval moet de noodverlichting gedurende 1 uur 1 lux licht geven op de vloer (oriëntatie moet mogelijk zijn).


- Transparantverlichting moet bij aanwezigheid van personen verlicht zijn. Controleer de werking van deze verlichting. Ook bij stroomuitval moet deze verlichting gedurende 1 uur verlicht blijven.


- Zorg ervoor dat deuren, nooduitgangen, looppaden en trappenhuizen die leiden naar een uitgang, vrij zijn van obstakels. Dit geldt ook voor de buitenzijde van de inrichting, zelfs op de openbare weg (b.v. geen fietsen voor de uitgang of in de vluchtroute). Mede door de verhoogde vuurbelasting van versiering is een goede vluchtmogelijkheid van levensbelang.


- Nooduitgangen moeten altijd in de vluchtrichting draaien en zijn voorzien van de vereiste panieksluitingen. Zorg ervoor dat de deuren zonder losse hulpmiddelen te openen zijn. De nooduitgang-deuren mogen dus niet op slot zijn!


- Indien de nooduitgang uitkomt op een binnenplaats of buitengang moet vanaf die binnenplaats de openbare weg bereikbaar zijn. U moet ervoor zorgen dat het publiek zich kan oriënteren en dat deze buitenvluchtweg vrij van obstakels is.


- Gordijnen voor deuren dienen zodanig te zijn aangebracht, dat zij met de deuren meedraaien en het openen van de deuren niet verhinderen.


- Zorg er voor dat u weet, hoe te handelen bij brand of andere calamiteiten en minimaal de vluchtroutes kent

Speciaal voor de kerstdagen komt er een kerstboom?


- Een echte boom is erg brandbaar. Testen van TNO laten zien dat zelfs impregneren niet afdoende helpt. Wilt u het echt veilig doen koop dan een kunststof kerstboom, gemaakt van een type kunststof welke niet makkelijk in brand gaat.


- Kiest u voor een echte boom, kies dan voor een boom met kluit en plaats deze in een stevige kuip. Houd de aarde waarin de boom geplant is goed vochtig, zodat de boom minder snel uitdroogt. Combinaties van kerstboom en losse kersttakken zijn niet toegestaan i.v.m. de mogelijke kans opuitbreiding over een te groot oppervlak.


- Een kerstboom zonder kluit moet in een bak met voldoende water staan.


- Kerstbomen zijn niet toegestaan in vluchtroutes zoals gangen, doorgangen trappenhuizen en bij (nood)uitgangen. Ook niet plaatsen voor kleine blusmiddelen zoals haspels e.d. In de overige ruimten worden ze slechts onder bepaalde voorwaarden (zoals hieronder zijn aangegeven) toegestaan.


- Clusters van meerdere kerstbomen en meerdere kerstbomen in een ruimte vormen een onacceptabel veiligheidsrisico en zijn dan ook niet toegestaan. Bij grote en hoge ruimtes (zoals kerken) is het toepassen van meerdere kerstbomen wel toegestaan indien de onderlinge afstand tussen de bomen tenminste 3 maal de hoogte, van de grootste boom, in meters bedraagt.


- Zorg dat de boom niet kan omvallen (hierdoor kunnen ongewild vluchtroutes worden versperd).


- Zet de boom niet te dicht bij de gordijnen.


- Gebruik geen echte kaarsjes in de boom. Een moment van onoplettendheid kan uw boom in een fakkel doen veranderen.


- Verlichting in de boom is mooi, maar alleen veilig als u elektrische verlichting met KEMA-keur gebruikt.


- Controleer de bedrading van de elektrische kerstboomverlichting op beschadigingen.


- Probeer de installatie eerst uit door de lampjes voor het ophangen korte tijd te laten branden.


- Gebruik een gaaf en goed passend verlengsnoer, en leg dat zodanig neer dat niemand er over kan struikelen. Langs vluchtroutes de snoeren afplakken.


- Doe de verlichting uit als het pand gesloten wordt. Haal de stekker uit het stopcontact, als u alleen een lampje los draait blijft risico op brand bestaan.


- Dennengroen (kersttakken) mag niet of slechts in beperkte mate worden gebruikt. Dit materiaal is namelijk zeer brandgevaarlijk, zeker als het droog is. Daarom mogen kersttakken slechts in kleine clusters (1m2) opgehangen worden, niet aan het plafond, en deze clusters dienen een onderlinge afstand te hebben van tenminste 3 meter vrije tussenruimte en zijn opgehangen aan ijzerdraad met een dikte van tenminste 0,5 mm.


- Plaats kerstbomen niet voor blusmiddelen, meterkasten, brandmeld- of andere schakel- en bedieningspanelen.

Gaat u versiering ophangen?


- Plafondversiering kan bij een brand in sterke mate bijdragen aan de uitbreiding van een brand. Daarom mag plafondversiering alleen worden toegepast als deze onbrandbaar is. Zie de verpakking. Plafondversiering moet hangen op een minimale hoogte van 2,5 meter.


- Wandversieringsmateriaal moet moeilijk brandbaar zijn uitgevoerd. Dergelijk versierings materiaal is verkrijgbaar bij de reguliere handel. Vraag hier expliciet naar en bewaar de verpakking van versieringsmaterialen om de brandwerendheid aan te kunnen tonen.


- Versiering mag uitsluitend opgehangen worden met behulp van ijzerdraad met een dikte van tenminste 0,5 mm.


- Zorg ervoor dat versieringen niet in aanraking kunnen komen met warm wordende apparaten.


- Als u de buitenzijde van uw gebouw met versiering wilt verfraaien zijn bovenstaande tips ook van belang. Houd rekening met de ondergrond, brandbaarheid, wijze en hoogte van ophangen en hoeveelheid versieringsmateriaal.

Laat u kaarsen branden?


- Zet de kaarsen in een stevige houder op een vlakke ondergrond.


- Gebruik geen houders van brandbaar materiaal zoals plastic, hout, kerstbakjes e.d.


- Zet kaarsen en kerststukjes op plaatsen waar u ze altijd kunt zien en niet te dicht bij andere brandbare materialen zoals de gordijnen e.d.


- Zet kaarsen en kerststukjes niet te dicht bij een warmtebron zoals de radiator van de centrale verwarming of bijvoorbeeld in de vensterbank. De kaarsen kunnen dan week worden en ombuigen. Overigens is deze extra aandacht voor de brandveiligheid niet alleen nodig tijdens de komende feestdagen.Het gehele jaar verdient brandveiligheid een ieders bijzondere aandacht. Voor bedrijven en instellingen met verdere vragen verwijzen wij naar de plaatselijke brandweer.

De brandweer wenst u gezellige en vooral veilige feestdagen toe.