Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 343 HZ
Datum: 11 december 2008

Zeven zorgprojecten gesubsidieerd uit Budget Zorg

De provincie heeft op advies van het Overleg- en Adviesplatform Zorg - kortweg Platform Zorg - subsidie verstrekt aan zeven zorgprojecten in Fryslân. De subsidieverstrekking vindt plaats uit de tweede tender van dit jaar en bedraagt maximaal E 450.653,-. In de eerste tender van april dit jaar werd E 488.885,- toegekend.

Voor de oktobertender van het Budget Zorg zijn 11 subsidieaanvragen ingediend. Eén daarvan is weer ingetrokken, één komt in aanmerking voor subsidie uit andere provinciale budgetten en twee projecten worden afgewezen.

Goedgekeurde projecten

1. GGZ Friesland - onderzoek naar preventie van morbiditeit bij hoogrisico kinderen met ouders met een stoornis: E 126.004,-. Het onderzoek richt zich op het voorkomen van psychiatrische stoornissen bij kinderen die een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van een angststoornis of depressiviteitsstoornis.
2. Zorgbelang Friesland - Olievlek, de kwaliteit van zorg voor prostaatkankerpatiënten: E 68.531,-. Er worden plannen ontwikkeld om de zorg aan prostaatkankerpatiënten te verbeteren. De plannen richten zich vooral op voorlichting, toegangstijd en doorlooptijd, multidisciplinaire behandeling en psychosociale begeleiding.
3. Gemeente Tytsjerksteradiel - Dicht bij de burger: E 88.000,-. Er wordt gezocht naar een methode waardoor preventieve activiteiten in de ouderenzorg een structureel karakter kunnen krijgen, zodat er minder snel behoefte is aan (professionele) zorg.
4. Netwerk palliatieve zorg Noordwest Friesland - Transmurale casemanager palliatieve zorg: E 25.028,-. De transmurale casemanager is een over-all deskundige die meeloopt met de patiënt en zijn familie tijdens het zorgproces in de laatste levensfase.
5. Mienskipssoarch - Klant als regisseur: E 57.000,-. Dit betreft een pilot waarbij de klant zoveel mogelijk ruimte krijgt om als regisseur zelf zijn zorgaanbod te bepalen en te regelen.
6. Klinisch Laboratorium MCL - Hemobase: E 50.000,-. Hemobase is een database van patiënten met bloed- of beenmergkanker. Deze database wordt met dit project gekoppeld aan het algemene ziekenhuisinformatiesystemen. Daardoor is een betere overdracht van patiëntendossiers mogelijk.
7. LFB - Meedoen door en voor in WMO raden: E 36.000,-. Er wordt naar gestreefd mensen met een verstandelijke beperking te scholen en te begeleiden om deel te nemen aan 6 gemeentelijke WMO-raden. Zij moeten daarin begeleid worden door vrijwilligers.

Budget Zorg
Het Budget Zorg werkt jaarlijks met twee tenders. De hoogte van dat budget is één miljoen euro per jaar. Het Overleg en Adviesplatform Zorg adviseert het college van Gedeputeerde Staten over het toekennen van subsidies. In dat platform zitten deskundigen uit het zorgveld. Zij signaleren knelpunten, hiaten en behoeften en beoordelen of projecten een bijdrage leveren in het oplossen daarvan.

Behoefte
Na drie tenders lijkt het Budget Zorg te voorzien in een behoefte. Alle drie de tenders - één in 2007 en twee in 2008 - werden ruimschoots overvraagd met projecten uit het zorgveld. Zo werd de laatste tender met bijna een miljoen euro overvraagd.

Nieuwe aanvragen
Aanvragen voor de volgende tender kunnen vóór 1 april 2009 ingediend worden.