Ministerie van Defensie

11-12-2008 15:53

MINISTER BEZOEKT OEFENING IN GUZ ALTMARK

Militairen van 13 Gemechaniseerde Brigade, het Korps Mariniers en het Joint Luchtverdedigingscommando werden vandaag verrast door een bezoek van de minister van Defensie, Eimert van Middelkoop. De bewindsman bezocht de militairen tijdens een gezamenlijke oefening op het oefenterrein Guz Altmark in Duitsland.

In een ongedwongen sfeer liet de minister zich de fijne kneepjes van verschillende disciplines uitleggen. Hij sprak met militairen van 17 Pantserinfanteriebataljon en de B-compagnie mariniers die samen opwerken voor hun aankomende uitzending naar Uruzgan. Hij sprak ook uitgebreid met de opleiders en trainers die in het veld de juniorleiders en soldaten begeleiden. Ook zorgen zij voor een hoog realiteitsgehalte van de oefening.

Bijzondere aandacht kregen de mannen en vrouwen van 11 Tankbataljon. Zij oefenden deze keer zonder hun Leopard-tanks voor de bijzondere taak als Police Mentoring Team. Deze teams gaan medio 2009 de Afghaanse politie in Uruzgan opleiden en trainen.

Personeel van het Joint Luchtverdedigingscommando toonden de minister trots hun nieuwe Fennek-voertuigen met Stinger anti-luchtdoelraketten. Als onderdeel van de formele instroming begin volgend jaar, wordt tijdens deze oefening al geoefend met enkele systemen.

De minister uitte bij het afscheid van kolonel Harold Jacobs, waarnemend commandant 13 Gemechaniseerde Brigade, zijn lof over het enthousiasme en gedrevenheid van de militairen.