11-12-200 8 16:00

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN (VIDEO)

1 t/m 7 december

Infanterie en marechaussee vormen samen de nieuwe Police Mentoring Teams. - Foto: Dave de Vaal/AVDD

De formatie van de eerste Nederlandse Police Mentoring Teams (PMT) in Uruzgan is een feit. Donderdag 4 december werd de eenheid, die bestaat uit infanteristen en militaire politie, officieel aangesteld. Zij moeten de Afghaanse politie naar een hoger niveau brengen.

De politieagenten die door de Nederlanders onder hun hoede worden genomen, wisten op 1 december de basispolitieopleiding in Kandahar succesvol af te ronden. Zij maken deel uit van het Focused District Development (FDD) programma, waarbij de Afghaanse agenten worden opgeleid tot professionele politiemannen.

Combinatie infanterie & marechaussee Nederland hecht veel waarde aan een goed Afghaans politieapparaat. De drie teams die nu van start gaan, krijgen volgend jaar uitbreiding met nog eens twee PMTâs en worden ingezet in Tarin Kowt, Deh Rawod en Chora. Organisatorisch vallen ze onder het Provinciaal Reconstructie Team (PRT).

Commandant PRT, luitenant-kolonel Ron Hamelink, noemt de combinatie van infanterie en marechaussee de sleutel tot succes. âDe PMTâs zijn initieel gebaseerd op drie marechaussees die ervaring hebben met algemene politietaken. Verder bestaan de PMTâs uit infanteristen, die zorg dragen voor de beveiliging en het aanleren en mentoren van tactieken in het kader van zelfverdediging.â

Een Patria tijdens één van de vele patrouilles in Uruzgan. - Foto: Dave de Vaal/AVDD

Konvooi De Afghaanse politieagenten die de afgelopen weken de basispolitieopleiding in Kandahar volgden, kwamen 2 december met een kilometers lang konvooi aan in Tarin Kowt. De colonne, van rond de honderd voertuigen, bestond onder meer uit hun eigen politievoertuigen en eenheden van Task Force Uruzgan (TFU). De operatie onder codenaam â Zorru 5â werd geleid door de TFU. Het betrof een van de grootste konvooien in Zuid-Afghanistan van de afgelopen tijd.

Duitse generaal Generaal Ramms heeft donderdag 4 december een bezoek gebracht aan TFU. De Duitse viersterrengeneraal is commandant van het Joint Force Command in Brunssum (JFCBS). Dit hoofdkwartier van de NAVO is verantwoordelijk voor aansturing van de International Security Assistence Force (ISAF) missie in Afghanistan. Het bezoek van de generaal is een vervolg op zijn bezoek aan Uruzgan op 29 augustus dit jaar. Ramms liet zich op de hoogte stellen van het werk van TFU en de vorderingen van het Provinciaal Reconstructie Team in het bijzonder.

Na een lange vlucht kan deze viervoeter eindelijk aan zijn nieuwe werkomgeving snuffelen. - Foto: Dave de Vaal/AVDD

Speurhonden De explosievenspeurhonden die onlangs het gebied in kwamen, bereiden zich met hun geleiders voor om buiten de poort explosieven op te speuren. Ze trainen dagelijks op Kamp Holland, zodat de dieren kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving, met andere geuren en veel stof.

Video: Speurhonden in Uruzgan

Gevechtscontacten

* Nederlandse militairen zijn vrijdag in de omgeving van Chora met een Bushmaster op een Improvised Explosive Device (IED) gereden. Bij dit incident raakte niemand gewond. Het voertuig is zwaar beschadigd. * Nabij Camp Hadrian is een spotter waargenomen door de TFU. Na het lossen van waarschuwingsschoten is de spotter gevlucht. * In de omgeving van Tarin Kowt zijn waarschuwingsschoten gelost omdat een aantal voertuigen niet stopten. De bestuurders van de voertuigen stopten hierna. * Kandahar Airfield is een tweetal keer beschoten met raketten. Er zijn hierbij geen gewonden gevallen en er is geen noemenswaardige schade aangericht. * Nederlandse F16âs zijn ingezet ter ondersteuning van ISAF-troepen in Helmand.